duminică, 6 martie 2022

Prin Harghita

Ca o modalitate de a-mi păstra optimismul în vremuri de război, am zis să fac lucruri pe care le-aș fi făcut în mod normal. De exemplu, să vă spun despre călătorii și despre locurile faine pe care le-am descoperit.

De data asta, despre Harghita, unde am petrecut un weekend prelungit în primul weekend din februarie.

Drumul până acolo e 250 de km, cam 4 ore de condus. Odată ce ajungi prin Harghita, ești pe unele dintre cele mai agreabile drumuri din România. Scriam o postare similară în urmă cu câțtiva ani... Apropo, cred că cel mai frumos drum din România este cel de la Pasul Bucin până la Praid.

Cazarea a fost la Pensiunea Amade, în Siculeni. Tot ce aștepți de la o pensiune. Plus un restaurant la care se mânâncă foarte bine. Bonus: un bar de sisha și o pistă de bowling.

Motivul pentru care am dorit să mergem în Harghita a fost să repetăm experiența extraordinară de a ne da cu sania trasă de câini. Făcusem asta cu o lună în urmă, în Norvegia (vezi postarea asta). Există două oferte de dogsledding în Harghita: Siberian Angel și Husky Tour Harghita. Am constatat cu plăcută suprindere că cele două familii și-au unit forțele (același preț, traseu, mesaj de prezentare) și au preluat turiștii împreună. Se poate face un traseu scurt (15 min, 2 km, 20-40 eur/pers în funcție de vârstă și greutate), traseu mediu (90 min, 8-10 km, 100-130 eur/pers, în funcție de numărul de kilograme), traseu lung (20-25 km, durează o zi întreagă și costă 300 eur/pers).

Experiența a fost minunată. Câinii ambelor tabere sunt mai frumoși decât cei din Norvegia. Husky siberieni (cei din Norvegia erau din specia de Alaska). Pun aici niște poze și un filmuleț și recomand oricui experiența (noi am făcut traseul mediu și am prins o vreme excelentă). Puteți face asta, de regulă, din noiembrie până în aprilie.





Și filmulețul 😊

*

Ce altceva să faci în Harghita?

- Să mergi la schi, la una dintre pârtiile din județ, care au avut înțelepciunea să se unească și să vândă schi pass valabil peste tot. Noi am fost la Harghita-Băi și ne-a plăcut domeniul schiabil. Și locurile de mâncare.

- Să vizitați Miercurea Ciuc. Mănăstirea franciscană din Șumuleu Ciuc (practic, un cartier al Miercurii Ciuc) e un loc de pelerinaj pentru romano-catolicii din Europa, mai ales de Rusalii.

- Să mergeți la Escape Room-ul din Miercurea Ciuc, Time Trap. Noi n-am reușit să ieșim la timp, dar ne-am simțit foarte bine. Și să vă zic o coincidență amuzantă. În timp ce ne făcea instructajul, băiatul de la escape ne spunea că va trebui să găsim un cod de 4 cifre la final. "Dacă vă simțiți norocoși, puteți să încercați cu anul nașterii sau cu PIN-ul de la card". Numa' bine, că era, într-adevăr, PIN-ul de la cardul lui Sebi 😲 și diferea cu o singură cifră față de PIN-ul meu 😅.

- Să mergeți la Salina Praid (bine, nu e așa de spectaculoasă ca Salina Turda) sau la un hotel-spa mișto în Praid.

- Când am timp, intenționez să mă întorc și hotelul Fortuna Eco Boutique Hotel, în care ne-am simțit foarte bine când am fost (cu ani în urmă) la Băile Tușnad și la Lacul Sfânta Ana.

- Să mergeți și prin Mureș. De exemplu, la un hotel-spa din Sovata.

Sunt sigură că județul ascunde multe alte locuri frumoase. Sper să ajung încă de multe ori aici. Aflați mai multe despre site-ul care promovează turismul în județ: Visit Harghita App



Război în Ucraina

În timpul Olimpiadei de Iarnă de la Beijing, existau semnale în presa internațională că Putin va ataca regiunile Lugansk și Donetsk din Ucraina. După ultima zi de Olimpiadă putea să vină întâia zi de război. Puțini sunt cei care și-au închipuit că Rusia va ataca întreaga Ucraină.

Războiul m-a prins la soare, la shopping și la plimbare în Spania. Scenariul suprarealist s-a materializat. Război cu bombe, tancuri, avioane, mitraliere, morți și răniți. În Europa. ÎN SECOLUL 21!! Din cauza unui scelerat, care face propagandă de secol 20. Cică națiunea ucraineană nu există, guvernul Ucrainei nu e legitim și e format, oricum, din naziști, urainenii sunt ruși și trebuie salvați printr-o "operațiune militară specială". Un scelerat care nu a fost în stare să transforme Rusia într-o mare putere, într-o țară de invidiat, datorită nivelului de trai; în schimb, își reduce la tăcere contestatarii, își trimite copiii de 19-20 la război drept carne de tun și conduce un imperiu cu picioare de lut prin invazia unei țări vecine suverane. Un tâmpit ajuns la 69 de ani și care se teme că n-a făcut destul ca să intre în istorie. Și care probabil vrea să emuleze cu Stalin pentru titlul de mare tiran, chiar de-ar fi să piară lumea... Un dictator care conduce "o benzinărie care are și arme nucleare", după cum spunea Harari.

E foarte greu să te bucuri de o masă bună sau de o plimbare în Spania când izbucnește războiul aproape de țara ta. Îți faci niște calcule legate de cât de în siguranță vei fi tu. Am ajuns la concluzia că România e sigură, pentru că este în NATO și pentru că a fost doar satelit, nu membră a URSS. Și apoi înțelegi că va apărea o criză umanitară. Că milioane de oameni vor fugi din calea tancurilor. Că războiul ăsta va afecta toată Europa. Că va crește spirala inflaționistă și că trebuie să suferim cu toții până când Europa va reuși să se decontecteze complet de la gazul rusesc.

Este o perioadă suprarealistă, în care vezi eroismul ucrainenilor, vocea unită a NATO și a UE, ridicarea unui președinte-erou, Zelensky și, mai presus de toate, solidaritatea umană. Primirea refugiaților în Republica Moldova, România, Polonia, Slovacia, hai și Ungaria, dar până la un punct, a fost exemplară. Exodul a 4 milioane de ucraineni până în iulie va marca profund Europa. Să sperăm că vom reuși să-i integrăm, inclusiv pe piața muncii. Sau că vor reuși să se întoarcă și să-și reconstruiască țara.

Până una, alta, în fiecare dimineață mă trezesc și verific știrile pentru a vedea dacă Zelensky mai trăiește, dacă Ucraina mai rezistă și dacă rușii îl mai rabdă pe Putin. Cum nu vine apoplexia să-l lovească ca pe Stalin... Sau KGB-ul să-i servească un ceai. Sau un glonț...

Va fi nevoie în continuare de arme și ajutoare umanitare pentru Ucraina. De sancțiuni economice și de retragerea companiilor din Rusia. De eforturi susținute pentru refugiați. De curaj din partea rușilor. De curajul de a intra în pușcărie și de a lansa rezistența din interior...

Slava Ucrainei, slavă eroilor...