duminică, 3 ianuarie 2021

Cum e cu energia pe piața liberă?!

Fac parte din cei 90% dintre români care, până în urmă cu o săptămână, habar nu aveau despre impactul liberalizării pieței de energie. Înțelegeam ideea de ansamblu, dar nu știam ce mi se cere. Am aflat cu surprindere înainte de Anul Nou, că, dacă nu fac nimic, îmi va crește factura. Deci, ce trebuie să facem este să acționăm. Adică să ne alegem o ofertă concurențială pentru energie electrică și pentru gaz. Adică să NU rămânem cu oferta de serviciu universal.

Acum, după ce am citit mai multe despre subiect, pot să vă spun câteva concluzii - sper să vă fie utile:

- să încep cu câteva postări/articole utile, care m-au ajutat să mă orientez:

  • Acest articol reiterează nevoia de acțiune și vă explică ce se întâmplă dacă nu faceți nimic.
  • Site-ul ANRE. Ce e ciudat e ca nu am găsit nicio ofertă de la EON pentru energie electrică. Am scris un email către ANRE și unul către EON să-i întreb de ce. Aștept răspuns.
  • Această postare a noului senator de Cluj din partea USRPlus (poate nu-mi mai pare așa de rău că a trebuit să-l votez pe dl Bordei pe locul 1 la Senat, nu pe Goțiu) îți explică din ce e compus prețul energiei și te ajută să scapi de multă informație "balast". Practic, te interesează să nu ai abonament zilnic (sau să fie cât mai mic) și te interesează prețul unitar pe energie consumată - restul sunt elemente de cost reglementate.
  • Articol cu întrebări frecvente.
- În prezent, am energie electrică de la Electrica Furnizare și gaz de la EON. Piața era liberalizată demult, deci puteam să am alți furnizori. De exemplu, un prieten din București are gaz de la Electrica și curent de la Enel. Date fiind nevoile mele particulare, furnizorii care au cele mai mari șanse să îi aleg sunt, în funcție de cu câți furnizori vreau să lucrez (?!):
  • Un furnizor pentru ambele:
    • Electrica - pachetul Împreună (adică energie electrică și gaze naturale). Oferta aici. Oferta e mai bună decât EON DUO (oferta aici). La EON DUO primești și 50% reducere la factura de curent (dar nu mai mult de 40 de lei) timp de două luni. Ambele au avantajul de a putea lucra cu un singur furnizor. Ambele companii au platforme de client OK (cu avantaj pentru EON, care are cel mai prietenos site și cea mai bună aplicație pe mobil). Ce nu-mi place aici este că există preț de abonament pe zi. Nu vi le recomand dacă plătiți și pentru locații locuite incidental. Firmele sunt cunoscute și aș avea încredere că pot oferi mentenanță/intervenții tehnice la nevoie.
  • Furnizori diferiți
    • Energie electrică
      • Hidroelectrica - pachetul Viitor Verde (oferta aici). E de departe cel mai bun preț disponibil pentru Transilvania, ei sunt și producători (apropo, veți găsi multe oferte de la firme no name care sunt doar revânzători și încă n-am găsit vreun argument pentru care i-aș alege pe ei, dacă doar îmi taie o factură de intermediere), e energie 100% verde (să ne trăiască hidrocentralele! dar nu alea minuscule și penibile, care distrug ecosistemele pârâurilor de munte) și nu am văzut preț de abonament (le-am scris și un email, să mă asigur că am înțeles corect oferta; aștept răspuns). Există, conform site-ului ANRE, un furnizor mai ieftin (vezi imaginea de mai jos), dar am aflat dintr-un articol că firma e prezentă doar în sud și a avut ceva probleme financiare. Singurele mele dubii legate de Hidroelectrica sunt 1. dacă au platforme de plată online și un sistem adecvat de relații clienți și 2. cum fac mentenanța, având în vedere că rețeaua rămâne a Electricii.


    • Gaze naturale
      • EON Promo Gas Digital (vezi oferta aici) - trebuie să fii digitalizat (adică să ai factură electronică și să folosești contul online) și e oferta cea mai bună "de la noi". Înțeleg că de la noi înseamnă de la EON, nu din țară, dar remarc formularea ghidușă de marketing. Eu aș ajunge să plătesc cu 3 lei pe lună mai puțin decât în prezent. Dacă moto-ul anului acesta e "Doamne, nu-mi da nimic, dar nici nu-mi lua", atunci e un pachet bun. 
      • Site-ul ANRE îmi arată că oferta cea mai bună ar fi EON Life Gas (vezi aici), la care observ că perioada de contractare e minim 2 ani și că... nu mai apare pe site-ul EON, pentru că a expirat la final de decembrie. Să vedem dacă oferta va fi reactivată, dacă noul ministru al energiei dorește extinderea termenelor de opțiune, pentru că populația nu a fost informată adecvat (să observăm cum se doarme în papuci într-o instituție de stat condusă de un individ care are salariu de 10.000 de EURO pe lună!). După cum observați, nu sar să recomand Restart Energy SA, pentru că nu cunosc compania și pentru că au scris "va primii" în broșură (dacă mă cunoașteți, știți că tolerez multe, dar până la greșelile de gramatică); de asemenea, broșura e scrisă fără diacritice, ceea ce denotă o oarecare lene. Acestea fiind spuse, din punct de vedere financiar, s-ar putea ca ei să fie cea mai bună alegere.
- Alte mențiuni
  • Dacă aveți drum pe Via Transilvanica (traseul aici), puteți analiza oferta de energie electrică EON Green Home (link aici) și primiți 5 lei reducere (maxim 120 de lei) pentru fiecare kilometru parcurs pe respectiva cărare (detalii aici). Eu nu voi ajunge pe acolo, deci pas.
  • Electrica și EON vă oferă și pachete cu servicii conexe. De exemplu, Electrica 3 în 1 oferă servicii de intervenție pentru avarii la locuință (instalații, dar și geamuri și acoperiș) și asigurări pentru bunuri. Am cerut detalii în legătură cu valoarea respectivelor servicii și a sumei asigurate și aștept răspuns. (aici Oferta Gaz 3 in 1 și Electrica 3 in 1). EON Assist Electric Plus e o ofertă (vezi link) cu intervenții de până la 800 de lei incluse pe an.
  • Apropo, mailurile către Electrica și către EON au primit număr de înregistrare (și un do not reply email); cel către Hidroelectrica - nu.
Nu uitați:
- cereți draftul de contract și analizați clauzele cu atenție
- alegeți o ofertă concurențială până la 31 ianuarie. Dacă nu vă convine, vă veți putea schimba ulterior furnizorul - poate o dată pe an :)
- dacă vă schimbați furnizorul actual, veți completa actele cerute de furnizorul nou și el se va ocupa de transferul de la furnizorul vechi - deci, nu vă temeți, nu e un proces prea birocratic.
- schimbarea se va face în termen de 21 de zile de la solicitare.

Dacă aveți explicații care mie mi-au scăpat sau dacă aveți alte opțiuni, argumentate, vă invit să comentați. 

Succes!

Timp pentru scris

Dacă sunteți ca mine, simțiți că aproape nu aveți timp de nimic. De exemplu, este 3 ianuarie și simțiți că deja sunteți în urmă cu ce doriți să realizați în noul an. Poate ați făcut o listă cu ce trebuie să faceți în ianuarie (pe lângă ce va trebui să faceți oricum la muncă) și deja vă sperie că n-o terminați până la mijlocul lui februarie. Sunt pe aproape? 

La mine asta e situația, pentru că deja îmi propun multe lucruri în noul an. Din fericire, am învățat între timp că trebuie să respir și că până la urmă le voi face pe toate. Am învățat și să negociez termenele cu mine, pentru că, de cele mai multe ori, nu se face gaură în cer dacă nu termini ceva atunci când ți-ai propus.

Anul 2020 a fost celebru de ciudat pentru toată lumea. Observ că n-am făcut nici măcar o însemnare pe blog... Asta pentru că am fost ocupată cu diverse:

- am învățat să navighez prin apele tulburi ale pandemiei

- mi-am terminat de amenajat apartamentul și m-am acomodat cu noul "acasă"

- am profit de lockdown și mi-am terminat de scris teza de doctorat

- am muncit foarte mult: poate prea mult; munca mi-a invadat și spațiul personal, nu numai spațiul mental din timpul liber, ca până atunci...

- am devenit un bucătar decent

- am vizionat nenumărate filme și seriale - mulțumim, Netflix și HBO...

- mi-am găsit timp să citesc câteva cărți

- m-am bucurat de fiecare zi domestică (apropo, vă dați seama că 2020 a fost cel mai bun an pentru animalele de companie? Ronnie a fost bucuros să ne aibă acasă în fiecare zi)

- am învățat să apreciez munca de acasă 

- am avut curajul să călătoresc în pandemie și am avut parte de cea mai memorabilă vacanță - în Tenerife

- am descoperit clasele de yoga pe YouTube și prin Teams

...și multe altele

Pe ansamblu, a fost un an bun. Iar 2021 are premisele să ne readucă înapoi viața fără griji și fără mască - mă bucur enorm să trăiesc în cel mai avansat moment istoric din punctul de vedere al științei - cât de norocoși suntem că vaccinul a fost dezvoltat în mai puțin de un an?!!!

Așadar, revenind la 2021, îl pornesc cu ambiții mari:

- să scriu din nou pe blog. Dacă scriu de două ori pe săptămână, aș avea 100 de articole la finalul anului (!). Subiecte de scris îmi găsesc - cei care îmi sunt prieteni pe Facebook știu asta :)

- să lucrez la o variantă accesibilă a tezei de doctorat, care ar putea fi publicată. După cum, poate, vă amintiți, subiectul este echilibrul dintre viața profesională și cea privată. S-ar putea să lansez în curând un sondaj prin care să-mi continuu cercetarea.

- să reluăm călătoriile

- să citesc mai mult. Un număr acceptabil de cărți ar fi 20 pe an.

Așadar, bine v-am regăsit și să avem cu toții un an nou plin de sănătate și realizări!