Nici nu trebuie să menționez numele orașului, nu? Chestia asta care se vrea un brand, "orașul de 5 stele", a devenit o glumă proastă.
De ce Clujul nu are nici 3 stele? Pentru că e multă delăsare. Dar pentru că, în comparație cu alte locuri, e relativ bine, tindem să ignorăm faptul că serviciile publice nu sunt nici pe departe ceea ce ar trebui să fie.
Exemplu: salubrizarea pe străzile semicentrale. Am peste 6 luni de poze, prin care voi arăta că plătim firmele de salubritate degeaba și, prin urmare, și pe ăia din Primărie tot degeaba.
În drumul meu spre serviciu, trec pe Bulevardul 21 Decembrie, apoi pe Crinului, Iazului și Henri Barbusse. Din luna august 2021 încoace, am documentat gunoaiele pe care le întâlnesc pe acești 500-600 de metri.
A fost modul meu de a fi schimbarea pe care vreau s-o văd în lume. În august 2021, deja vedeam aceleași gunoaie (ajunsesem să știu unde e doza de RedBull, sticla de bere, ambalajul de șuncă de Praga, punga cu rahat de câine etc.) de câteva săptămâni, chiar luni bune. Ceea ce-mi indica faptul că aceste străzi semicentrale nu au fost curățate de foarte mult timp. Am folosit aplicația My Cluj, unde se pot face diverse sesizări și am trimis câteva din pozele de mai jos. Am primit număr de sesizare #CAS-0085831:
Pe lângă solicitarea de a curăța gunoaiele, am cerut și instalarea de coșuri de gunoi. Pe acest traseu există fix un coș de gunoi, în fața unui magazin alimentar de pe strada Crinului.
În 30 august primesc următorul răpuns:
Cu alte cuvinte - totul e bine, se respectă programul. Doar că reperele celebre erau tot acolo. Așa că nu m-am lăsat. Și le-am mai scris un mail, în 1 septembrie:
Strada a devenit si mai murdara, intre timp. Unele gunoaie sunt de 2-3 luni acolo. Deci intrebarea ramane: cand anume - in ce data - se curata aceste strazi? Sa inteleg ca frecventa curateniei e lunara?
Spre plăcuta mea surprindere, am primit un email să le dau numărul meu de telefon (deși... ar fi trebuit să-l aibă deja din aplicație) și am fost sunată în următoarele 24 de ore, să discutăm problema. Ce a urmat a fost mai puțin plăcut.
Un angajat al Primăriei, care spunea că este responsabil cu respectarea curățeniei în zonă, dorește să primească mai multe detalii.
- Unde mai anume sunt gunoaie? Că eu vin de pe teren și nu le-am văzut...
- Domnule, dacă mergeți pe Crinului și Iazului, între bordură și boscheți e plin de gunoaie. Unele sunt acolo de câteva săptămăni. Deja le-a decolorat soarele. Și nici nu sunt coșuri de gunoi.
- Eu tare mă mir. Mă mai duc o dată să mă uit. Dar unde sunt gunoaiele astea? Poate sunt ascunse în boscheți, că așa înțeleg că nu au fost văzute?
- Nu, nu sunt ascunse, sunt evidente. [Oricum, de aici înțeleg că gunoaiele băgate în boscheți nu vor fi curățate niciodată]. Cât de des ar trebui să fie curățată strada? O dată pe lună?
- A, nu. O dată pe săptămână.
- Vă garantez că n-a trecut nimeni pe acolo de cel puțin 2-3 luni, de când am început să-mi fac repere din anumite gunoaie. Și apropo, unul din motivele pentru care, probabil, unii le aruncă e că lipsesc coșurile de gunoi.
- Păi, cum, că acolo există un coș de gunoi. Acolo la magazinul alimentar.
- Da, e fix un coș de gunoi pe cele două străzi. În loc să fie vreo 4-6. Și să fie pe ambele părți ale străzii, nu doar pe unul.
- Bine, mă duc și revin.
În 21 septembrie primesc pe mail o adresă semnată (503560/461/13.09.2021), trimisă de un alt funcționar, prin care mi se spune că firmei responsabile "i s-a atras atenția".
Tot în acea perioadă am sesizat două angajate de la firma de salubritate mergând pe strada Crinului și adunând într-un sac tot a doua bucată de gunoi.
Prin urmare, n-am considerat că sesizarea mea s-a rezolvat și le-am mai scris odată:
Buna ziua,
Și apoi nimic.
Apoi, în 21 octombrie mi-au închis tichetul.
Dar s-au dus și frunzele (nici nu știu dacă le-au măturat vreodată sau dacă le-a luat vântul), am mai stat și eu pe acasă cu pandemia, iar în decembrie, am observat că gunoaiele au reapărut la suprafață. Unele, aceleași din vară. Poză din 16 dec 2021:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu