În fiecare an, după Eurovision se aude corul bocitorilor care spun că nu a câștigat cine trebuie, cel mai bun cântec, adică... cine ar fi vrut ei. Și e normal să fii dezamăgit când preferații tăi nu câștigă. Mi s-a întâmplat și mie de multe ori. Ce nu o să fac niciodată e să găsesc conspirații - gen: muzica nu contează, oricum e un concurs politic. De exemplu, e plin netul de britanici care nu înțeleg de ce nu au luat niciun punct de la public ieri și dau vina pe antipatia pe care ar avea-o toată lumea față de ei de când au ieșit din UE. Ei, sunt și destui britanici care recunosc că au avut o prestație penibilă. Dar divaghez.
Acest articol e o colecție de cântece care mi-au plăcut mie de-a lungul timpului și care cred că ar fi putut să câștige, într-un anumit context. Pe unii dintre artiștii enumerați îi consider câștigători morali și cred că le-a fost furată victoria, iar pe alții îi consider doar ghinioniști - au avut o piesă bună într-un an în care câștigătorul a fost excelent. Voi face mereu această distincție.
Să începem.
20. Moldova, Zdob și Zdub, Boonika bate doba, 2005. A câștigat Helena Paparizou, cu My Number One. Un cântec câștigător care a făcut carieră, dar care poate fi contestat. Iar Boonika a făcut carieră și ea. O aștept cu drag în concertele zdubilor.
19. Moldova, Zdob și Zdub & Frații Advahov, Trenulețul, 2022. A câștigat Ucraina, prin Kalush Orchestra, Stefania. Mie îmi place mult Stefania, dar zdubii au câștigat televotul! Bine, juriul n-a înțeles aproape nimic. Un cântec vesel, pe care noi, ca români, îl vom reasculta la nunți, la sărbătorirea unirilor etc.
18. România, Mihai Trăistariu, Tornero, 2006.A câștigat Finlanda, prin Lordi, Hard Rock Hallelujah, unul dintre cele mai celebre cântece de la Eurovision. Dar pentru cei care au alte gusturi, Tornero ar fi fost o alternativă acceptabilă. Mai am un cântec care cred că ar fi trebuit să câștige anul ăla - citiți cu răbdare și ajungeți și acolo.
17. Azerbaijan, Safura, Drip Drop, 2010. Un cântec pe care poate doar eu l-am ținut minte, dar care mi s-a părut foarte bun de la prima audiție. A câștigat Lena din Germania, cu Satellite, care e un cântec nici prea-prea, nici foarte-foarte.
16. Armenia, Rosa Linn, SNAP, 2022.Piesa asta a fost pe locul 20, dar, dacă ne uităm pe ascultări și pe banii făcuți de artistă, atunci e câștigătoarea incontestabilă. E genul de cântec care a devenit viral pe Tik Tok și acum e al doilea cel mai ascultat din istorie de la Eurovision, după Arcade. Dar a câștigat Ucraina, cu Kalush Orchestra, Stefania.
15. Australia, Dami Im, Sound of Silence, 2016. Australia a terminat pe locul 2, iar cum mie nu-mi place în mod deosebit cântecul câștigător - Ucraina, Jamala, 1944 - cred că alternativa ar fi fost mai bună. Pe de altă parte, cum ar fi fost să câștige Australia? S-ar fi dus toți artiștii până acolo? Dintre multe voturi acuzate a fi politice, în acel an am tendința să cred asta, pentru că era după invazia lui Putin în Crimeea. Și nu, nu cred că Stefania a câștigat tot ca urmare a invaziei Rusești; cred că a câștigat pe merit, doar că marja a fost mai mare pe fondul războiului.
14. UK, Gina G, Ooh, Aah... Just A Little Bit, 1996. Cântecul ăsta îl știți de pe canalele muzicale. Iar câștigătorul a intrat într-un con de umbră. Sau chiar a fost dat uitării. Câștigase Eimear Quinn, din Irlanda, cu The Voice. Gina G a fost pe locul 8.
Vă pun și câștigătorul, ca să vedeți.
13. Franța, Sandrine François, If faut du temps, 2002. Veți avea impresia că o auziți pe Céline Dion. E cântecul de pe locul 5, dar e mult mai bun decât cel de pe locul 2, de exemplu. Iar câștigătorul e cel mai straniu din istorie. Se zice că numai Letonia s-a oferit să organizeze. A câștigat Marie N, cu cântecul I Wanna.
Uite, ea a câștigat:
12. UK, Cliff Richard, Congratulations, 1968. Toată lumea din UK sărbătorește ocaziile deosebite din viața lor cu cântecul ăsta care a fost pe locul 2, la un punct distanță de câștigător, într-o vreme când concursul era cu totul altfel. A câștigat Spania, prin Massiel și piesa La, la, la, un cântec care apare la curiozități, pentru că se zice de 138 de ori la. Există suspiciuni că Generalul-dictator Franco a plătit unii membri ai juriului.
11. Suedia, Cornelia Jacobs, Hold Me Closer, 2022. E unul dintre cântecele mele preferate de la Eurovision, chiar dacă a terminat pe locul 4. Când am fost în Islanda, se difuza la radio de câteva ori pe zi. În anul în care a câștigat Stefania, concurența a fost acerbă.
10. Spania, Chanel, SloMo, 2022. Locul 3 în competiție, dar ce show! Tot în anul Stefaniei.
9. Romania, Paula Seling & Ovi, Playing with Fire, 2010. Am simțit în acel an mai mult decât oricând că am fi putut câștiga. România a fost pe locul 3, iar Germania a câștigat prin Lena, Satellite.
8. Finlanda, Kaarija, Cha Cha Cha, 2023. Eu n-o contest pe Loreen, din Suedia, cu al ei Tattoo, dar piesa asta din Finlanda e o nebunie. Un cântec de petrecere absolut inedit. A și câștigat votul publicului și a terminat pe locul 2. Ca de obicei, juriul de specialitate nu prea înțelege piesele astea. Cum ar fi putut câștiga Finlanda? Dacă prima parte - cea tehno - a piesei ar fi fost mai scurtă sau dacă ar fi avut refrenul mai repede, cumva.
7. Croația, Baby Lasagna, Rim Tim Tagi Digi, 2024. Cântecul ăsta care a pierdut finala ieri, deși a câștigat votul publicului, mă obsedează. Îmi închipui un mix de petrecere cu Rim Tim și Cha Cha Cha - o nebunie! După cum știți, a câștigat Nemo, din Elveția, cu The Code; nu-i rea piesa, dar nu e un câștigător incontestabil.
6. România, Luminița Anghel & Sistem, Let Me Try, 2005. Încă o piesă cu care am fost aproape să câștigăm. Poate dacă i-ar fi lăsat organizatorii pe Sistem să-și facă showul cu foc, cum era planificat... Am terminat pe locul 3 în anul Helenei Paparizou.
5. Rusia, Dima Bilan, Never Let You Go, 2006. Eu am intrat în clubul Lordi hard rock ulterior (poate pentru că încă nu văzusem Lord of the Rings). În acel an am votat cu Dima. Încă ascult frecvent piesa asta.
4. Franța, Barbara Pravi, Voilà, 2021. Barbara a fost pe locul 2, francezii se simt pe vecie nedreptățiți și sunt foarte mândri de cântecul ăsta. E un cântec care ar fi câștigat în oricare alt an, dacă nu ar fi concurat cu Måneskin, Zitti e buoni.
3. Franța, Slimane, Mon amour, 2024. Apropo de a-i nedreptăți pe francezi: nu înțeleg cum juriile de specialitate nu au prea văzut valoarea acestui cântec. Slimane a câștigat acum câțiva ani The Voice și a fost cel mai bun vocalist din concurs. Momentul ăla a cappella pe care l-a introdus pentru finală a fost absolut magic. Cel mai bun cântec pentru mine anul ăsta. Vă reamintesc că a câștigat Nemo din Elveția.
2. Italia, Domenico Modugno, Nel Blu Dipinto Di Blu, 1958. Da, cântecul pe care îl știți ca Volare, a participat la Eurovision și a ieșit pe locul 3. Dar precis nu știți mare lucru despre André Claveau, din Franța, care a câștigat cu Dors, mon amour, nu?
1. Cipru, Eleni Foureira, Fuego, 2018. Piesa asta mi se pare chintesența Eurovisionului. Totul a fost perfect. Și totuși, cum de a câștigat Israel, cu prostioara aia de Toy, cântată de Netta?! În fine, cea mai mare nedreptate de la Eurovision pentru mine asta e.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu