duminică, 9 ianuarie 2022

Zurich, Lucerna, Basel

 A 5-a ieșire a lui 2021 a fost în fereastra pe care orice pasionat de călătorii o așteaptă cu nerăbdare și o fructifică: minivacanța de 1 decembrie.

Din nou, preț de bilet avatajos, luat cu 2 luni înainte de la Wizzair, cu destinație Basel. Avion plin și oameni care mergeau în toate direcțiile de acolo - Franța, Germania, Elveția.

De la aeroportul Basel am mers spre gară și am luat un tren direct spre Zurich. De la început, prețurile încep să te lovească. Un franc elvețian e cu 5% mai mic decât euro, deci o să vă faceți o impresie. Drum de o oră și un pic cu trenul, 35 de franci... 20 de minute cu autobuzul, 6 franci... așa, pentru început...

*

Zurich-ul ne-a întâmpinat înnorat, dar pregătit de Crăciun. Cohorte de turiști stăteau la coadă să intre în magazinele marilor branduri de lux din industria fashion, pe când sute de oameni obișnuiți invadau străzile într-o frenezie pe care eu am asociat-o cu căutarea cadourilor de Crăciun. Un oraș în care ne-am bucurat de centru, admirându-l de pe un mal și de pe celălalt al Limmatului. Recomandări de sezon: [Citește mai mult]

- plimbați-vă prin centrul vechi

- faceți o plimbare cu barca acoperită, pentru a vedea nu numai orașul din depărtare, ci și localitățile învecinate (din experiență zic că e o activitate perfectă pentru o vreme ploioasă)

- urcați la puncte de belvedere pe ambele maluri

- mâncați un fondue, ca localnicii - deși... doar pâine cu brânză mi se pare cam sec... revin la subiect

- cumpărați ciocolată de la chocolatierii locali. Ca preț... cam 20 de franci pentru 200 g.

- căutați copacul cântăreț - un cor așezat în formă de brad, pe care numai cu răbdare ajungi să-l vezi de aproape, la cât de mare e coada...

Singing Tree, Christmas, Zurich


- luați castane prăjite (găsesc suta de grame de castane drept indicatorul cel mai potrivit pentru a compara prețurile între orașe. De la cel mai ieftin la cel mai scump, topul a fost Basel, Lucerna, Zurich)

- mergeți la mini-târgurile de Crăciun, cu căsuțe tradiționale, unde puteți lua un vin fiert, o waffă, etc, etc.

Zurich, Elvetia

Zurich, Elvetia

Zurich, Elvetia

Zurich, Elvetia



*

La o oră distanță cu trenul, se găsește Lucerna (Luzern/Lucerne), un oraș în care te poți plictisi de atâta perfecțiune. E un oraș mic, de vreo 80000 de locuitori, pe marginea unui lac, cu munții în apropiere. Practic, poți lua barca să mergi la schi. Un oraș în care totul e pus la punct, prin urmare, pentru că nu mai au ce să facă cu banii din taxe (așa îmi închipui eu), au început să dea transport gratuit turiștilor, pe baza unui permis eliberat de hotel.

Lucerna e unul dintre cele mai frumoase orașe pe care le-am văzut. Dacă aș avea bani, m-aș pensiona aici.

Ce e de făcut, ce e de văzut?

- podul medievat tradițional, care păstrează lemnul vechi și picturile de pe interior

Lucerna, Elvetia

Lucerna, Elvetia


Lucerna, Elvetia

- faceți o plimbare pe malul lacului, până ieșiți din localitate.

- vizitați Leul din Lucerna, monument închinat gărzilor elvețiene angajate să lupte împotriva revoluționarilor francezi, dar răpuși la 1792 (dacă ar fi câștigat, nu mai eram noi cu "liberte, egalite, fraternite"). "Cea mai tristă și mai mișcătoare bucată piatră din lume", după cum l-a descris Mark Twain. De remarcat că modul deștept de a proteja un monument e de a-i pune un lac/un bazin cu apă în față.
Leul din Lucerna

- mâncați un fondue demn de regi la "Fondue House du Pont". Vă recomand tot tacâmul: fondue cu brânză, fondue chinezesc cu carne, fondue cu ciocolată. Mai luați ceva de băut și lăsați 90 de franci pentru două persoane... dar nu veți uita experiența asta. Garantat. Și cum e all you can eat, faceți o plimbare după sau aduceți pe cineva să vă rostogolească până acasă.
fondue

fondue

- căutați mici colțuri în care se amenajează târguri de Crăciun. De amintit că peste tot în Elveția, de la tren la intrarea la magazine, ni s-a cerut certificatul verde, în combinație cu verificarea atentă a pașaportului/actului de identitate. Am fost acolo exact în weekend-ul în care elvețienii s-au pronunțat prin referendum, cu vot de 80% pentru, în favoarea obligativității certificatului verde la serviciu.

- faceți o plimbare până la turnul cu ceas
Lucerna, Elvetia


- urcați cu cabina sau pe jos la punctul de belvedere de la hotelul Chateau Gutsch
Lucerna, Elvetia

*
La o oră jumătate distanță (aveți mai jos reprezentarea grafică a triunghiului în care ne-am mișcat), e Baselul. Orașul lui Roger Federer, pe care nu l-am întâlnit (deși, se pare că n-am fost departe: cu câteva zile înainte, vizitase și el Zurich-ul. Am aflat ulterior că acolo stă...). Un oraș cu mai puține pretenții, lucru vizibil pe cartierele non-centrale.

Un oraș care îți dă și el gratuitate la transportul în comun, dacă ai cazare la hotel. Un oraș în care merită să te plimbi, să treci podurile în neștire ... exact ce ziceam și despre celelalte. Un oraș destul de inspirat la capitolul "Crăciun". Târgurile de aici ni s-au părut cele mai reușite. Tot de aici ne-am adus acasă două căni realizate de municipalitate - plăteai 8 franci pentru vinul fiert, din care 3 erau pentru cană; dacă o dădeai înapoi, îți primeai garanția, de la orice chioșc; altfel, o puteai lua acasă.

Basel, Elvetia

Basel, Elvetia




*
Ca observații generale, Elveția e o țară scumpă. Probabil în top 3 din Europa. De exemplu, hotelurile de 3 stele costă 500-700 de lei pe noapte, fără mic dejun. O porție de paste sau o pizza e cam 25 de franci peste tot, deci aproximativ 120 de lei. Dar tot în top 3 e și la capitolul "civilizație".

De asemenea, e o țară aproape fără tranzacții cash. Singurul loc în care am văzut franci fizici, a fost la chioșcurile de castane. În rest, am plătit cu Revolut peste tot.

*
M-aș întoarce oricând în Elveția, în funcție de cât de plină e pușculița. Nu cred că voi schia prea curând în St. Moritz, dar cred că aș vrea să vizitez alte orașe mari (Geneva, Berna, Lausanne) și să traversez munții vara, cu o mașină de închiriat.

De asemnea, zborul la Basel e o adevărată binecuvântare. De aici, poți face oricând alte trasee de Crăciun. De exemplu, Colmar-Strasbourg.




Așadar, Elveția, pe curând!
 
*
Din acest an, voi recomanda hotelurile la care am stat și care mi-au plăcut, prin sistemul de marketing affiliate. Dacă vă faceți rezervare pornind de la aceste link-uri, e posibil să primesc un mic comision (care nu crește prețul rezervării). Așadar:

- Hotelul din Zurich - foarte bine locat; design modern; camere minimaliste; self check-in; salon mișto
- Hotelul din Lucerna - mi-a plăcut maxim. Situat în centrul vechi, într-o piațetă în care se organizează și târgul de Crăciun (începând cu 2 decembrie), renovat modern, dar păstrând farmecul vechi al cădirii. Ei zic că acolo a fost hotel din 1545! Nu pot decât să-l recomand ca având cele mai comode perne pe care mi le amintesc eu vreodată...
- Hotelul din Basel - bine locat, mai ales ca erau stațiile de tramvai și de autobuz lângă el. Camere OK și spațioase, față de ce am mai văzut prin Elveția. MIc dejun inclus (mare lucru) și acces la cafea și ceai gratuit până la 6 PM (din nou, mare lucru!). Au un restaurant în incintă, a cărui reputație e că are cea mai bună pizza din oraș (n-am ce să zic, a fost bună pizza la ei).

Niciun comentariu: