sâmbătă, 16 iunie 2007

Noul om universal

La posturile generaliste, ştirile de dimineaţă mi se par un soi de anecdote menite să te pseudoinformeze. E momentul reportajelor despre “noile vedete ale grădinii zoologice X” (întotdeauna se foloseşte expresia asta, fie că “vedetele” sunt maimuţe, tigri, lei sau orice altceva), despre veselia produsă de pornirea fântânilor arteziene, despre ultima petrecere într-un club de fiţe, despre ce au mai făcut Angelina şi Brad ş.a.m.d. Să nu uit, mai sunt şi ştiri despre accidente produse din cauza neatenţiei/prostiei unora, pe care le interpretez în cheia “aveţi grijă ce faceţi astăzi: nu conduceţi beţi, nu vă băgaţi degetele în priză, nu mâncaţi ciuperci, dacă nu le cunoaşteţi denumirea latinească, nu băgaţi pisica în cuptorul cu microunde etc.”. Pe scurt, chestii soft, cu doză mică de “mortăciuni” (termen generic în jurnalism pentru subiectele ce pot face obiectul ştirilor de la ora 5).

Buun. Şi ce văzui într-o dimineaţă la ştiri, înainte de a merge la birou? Povestea unui nene, de 63 de ani, de prin Moldova, care e student la 12 (douăsprezece) facultăţi. Primele 12 din viaţa lui, că în tinereţe n-a făcut. Ca orice pensionar, e foarte conştiincios. Merge la cursuri şi seminarii. Spre deosebire de alţi pensionari, cheltuieşte 15000 de RON pe an cu studiile. Pune cât poate din pensie/leafă, restul i-i dă fi-su, plecat pe undeva prin ţările calde. Studiază de la ştiinţe agricole, la drept, filosofie, psihologie şi limbi străine. În această perioadă, bătrânul are zile grele. Nu de alta, dar e sesiune şi i se întâmplă să aibă şi 18 examene pe zi (ceea ce arată că are restanţe, că altfel ar putea avea maxim 12...mă simt foarte perspicace pentru observaţia asta. Sau face mai mulţi ani într-unul??? Informaţia asta n-am mai găsit-o. În fine.). O parte a reţetei de succes constă în faptul că multe dintre facultăţi sunt în cadrul Universităţii “Spiru Haret”, unde examenele sunt grilă (unii zic că le dai pe computer cu secretara, dar precis sunt doar invidioşi pe ambiţia pensionarului studios...sau nu?!). De unde trag concluzia că omul e şi norocos. Bătrânul student e foarte elegant, e respectat şi admirat de colegi, secretare, profi... Nu şi de cei care au comentat pe site-urile ziarelor care au mediatizat cazul. Cel mai tare m-a amuzat reacţia colegilor, în sincroanele de la ştiri. O fată zicea “Cred că îi e foarte greu. Eu fac doar 3 facultăţi (sic!) şi mi-e greu!”. Şi am rămas cu câteva întrebări: de ce face moşu’ toată chestia asta? La ce-i foloseşte? Ce valoare au universităţile unde cineva poate lua peste 10 examene pe zi? E o modă în Moldova să faci 3 sau mai multe facultăţi?

4 comentarii:

Adi spunea...

12 facultati. Niciuna mentala :D I-as recomanda-o pe aia in primul rand. In rest, probabil ma incadrez in categoria celor care nu vor face niciodata 10 chestii de-odata, si, prin urmare, probabil postez acum din ciuda :D. Mama voastra de poli-dezvoltati. Mai ales aia care va treziti la nu stiu ce varsta... =))

Unknown spunea...

acum am inteles de ce Elvetia nu e in UE. aici elvetienii abia se incumeta sa faca o facultate... dapai 12... hmmm ... lipsa de somitati...

(o pastila de romanism intr-o pauza elvetziana:) Flore

Anonim spunea...

da' ce-aveţi măi cu omul ăla? daca el vrea 12 facultăţi şi poate, sa le facă!

eşti invidioasă Lavinia? :))

Lavinia spunea...

mor de invidie, dar ar trebui sa-l sustin pe mosu'. vrea sa schimbe sistemul de invatamant din Romania. daca ai doua licente sa intri mai usor la doctorat, daca ai si master sa ti se puna pe tava nush ce...deci, traiasca si la mai multe. el, cu 12 licente (iti dai seama ca urmeaza 25 de mastere, nu?), va fi direct presedintele Academiei:)
PS: 12 lucrari de licenta are de facut?!