joi, 27 ianuarie 2011

Facebook

Facebook este fascinant. Ca idee, ca succes, ca subiect de film. De asemenea, are şi utilitate practică. Îţi poţi găsi colegii de gimnaziu - dacă nu te găsesc ei pe tine mai întâi -poţi să vezi cine pe unde mai trăieşte, cine s-a mai căsătorit, cine are copii etc. Mă gândesc că ar fi cazul să organizez întâlnirea de 10 ani tot prin Facebook. Citeam un articol despre folosirea mediei sociale (gen LinkedIn, Facebook, Twitter) pentru a lua decizii despre angajarea cuiva, iar concluzia unui sondaj în State era că 30% din recruiteri luau în calcul pagina de Facebook sau Twitter a cuiva în decizia de selecţie. De asemenea, în funcţie de industria în care lucrezi, s-ar putea ca firma să-ţi ceară să-ţi ştergi profilul sau măcar pozele publice. Nu de alta, dar nu prea merge să fii bancher de la 9 la 5 şi apoi sadomasochist.

Facebook are chestii care mă scot din sărite - sau, de fapt, nu Facebook, ci utilizatorii lui. Mai exact oamenii care îşi pun coctailul de emoţii şi stări pe "perete", oamenii care îşi fac ferme şi cafenele sau care îţi trimit quiz-uri după quiz-uri. Facebook are şi chestii pe care nu le înţeleg. Gen Poke somebody. Gen ce mesaj primeşte cineva cu care m-am des-prietenit. Poate mă lămuriţi. Sau de ce nu-i pot scoate din secţiunea People you might know pe cei pe care nu vreau să-i mai văd. De ce nu există secţiunea de "People I don t want to know" sau "Persona non grata"? Mark, merit şi eu milionul de dolari pentru ideea asta?

Oricum, încep să-mi perfecţionez skill-urile de social media. De exemplu, am primit un mesaj pe LinkedIn de la cineva, doar că pentru a-i putea răspunde trebuia să-mi upgradez contul. Aşa că i-am scris omului, gratis, pe Facebook. Facebook rules.

Şi, în final, chestia care a declanşat acest post: la secţiunea People you might know l-am avut astăzi pe Adrian Daminescu. Se pare că avem doi prieteni în comun. Căutându-i, am văzut că acei doi prieteni n-au nici în clin, nici în mânecă unul cu altul. Şi cumva, cred că nici Daminescu cu ei...În fine, asta-i frumuseţea reţelelor sociale. Doar că mie nu-mi prea vine să fiu prietenă cu vedete. După ce termin de scris, voi verifica, totuşi, conexiunile Nadiei, ale lui Hagi, Ilie Năstase etc. Şi poate o să-i cer prietenia Cristinei Neagu (iată, expresia aceea stupidă din gimnaziu acum are sens!!!).

Mda, Facebook rules.

8 comentarii:

Lavinia spunea...

UPDATE:
Hagi: 98.000 de likes
Cristina Neagu: 415 likes pe o pagina pe care i-a facut-o cineva (nu stiu daca ea a aprobat-o)
Nadia: 42000 de likes. Iar nu sunt sigura ca ea a facut pagina. In plus, o individa dubioasa si-a facut cont sub acelasi nume.
Ilie Nastase sunt cu gramada. Niciunul nu e originalul.

Mirona spunea...

Acum cateva zile, un fost coleg de liceu ma intreba daca stiu ceva despre intalnirea de 10 ani. I-am raspuns mai in gluma, mai in serios, ca probabil o sa aflam de pe Facebook. Si, ce sa vezi?! Dupa nicio saptamana a aparut si pagina evenimentului...
Apropo de idei pentru Facebook: exista "Like", de ce nu si "Dislike"?!

Alice spunea...

Cristina Neagu nu are facebook oficial. Cat despre ceilalti nu stiu. Tare aiurea, insa gasesti mai usor niste oameni..

Lavinia spunea...

Apropo de a interzice o persoana, exista optiunea Report/Block this person. As vrea sa stiu ce se intampla,inainte sa o folosesc...vreo idee? Se trimite vreun mesaj persoanei in cauza?

Anonim spunea...

Nu te grabi...

alina spunea...

Din proprie experienta- am fost stearsa, blocata si la randul meu am facut la fel- nici nu vor stii cei pe care ii stergi sau blochezi pana nu vor vedea ca nu mai esti pe lista lor de prieteni. Cred ca e parte din private policy daca nu ma insel. La fel cum nu esti dat in vileag ca te uiti de 10 ori pe pagina lor in aceeasi zi.

Lavinia spunea...

@Mirona: pe You Tube este Dislike:) Iar pe FB te poti razgandi si da Unlike:))

Lavinia spunea...

@radiowhisper.com: o fi asta un spam foarte inteligent or what?