duminică, 10 iunie 2012

Ziua alegerilor

Cât de senzaţională e ţara în care trăim! Mai ales în ziua alegerilor. De jumătate de oră nu mă mai pot dezlipi de televizor: sunt prinsă de înşiruirea de fapte diverse, care creează un tablou pitoresc.

  • În Ştefăneşti (acolo unde maneliştii sunt demnitari), romii stau la coadă să voteze. Sunt simbolul conştinciozităţii. Imagine motivatoare pentru alegerile prezidenţiale.
  • Un bărbat şi o femeie (nu filmul!) au murit. Separat, în judeţe diferite. Au murit de moarte bună după ce au votat şi îmi închipui că spiritul cetăţenesc le va fi lăudat în slujba de îngropăciune. 
  • Un candidat a fost împuşcat. Apoi afli detaliile. I-a cerut pistolul unui prieten poliţist, apoi şi-a tras accidental un glonţ în cap. Şi a murit. Probabil ultimele cuvinte au fost "Ce face butonul ăsta?". Saga ar continua dacă ar ieşi primar.
  • O femeie şi-a găsit mama, moartă din 1987, pe lista alegătorilor.
  • La Curcani (în Călăraşi, nu în curte), un candidat a deschis şi distrus urnele. Votarea se reia. Tot satul e acolo şi scandează "hoţii". O femeie declară la televiziune: "Noi am venit la vot liniştiţi, dar i-am prins că a furat voturile. Bătrânii noştri care votează vrea o schimbare adevărată. Nu vrea să fie forţaţi. Vrea să voteze cu cine vrea, dar nu le-a dat votul. Ei vrea să credem că s-a lipit voturile". În traducere (dar nu ştiu de ce îmi bat capul): bănuiesc o fraudă, prin faptul că unii oameni au primit "din greşeală" mai multe buletine "lipite".
  • Elena Udrea e blondă şi s-a dus la o altă secţie de votare decât a ei.
  • Un student a fost înjunghiat.
  • Un candidat s-a făcut şi observator.
 Mă întreb dacă mai e vreo scăpare. Dacă votul ar fi obligatoriu, ca în unele ţări occidentale, ar fi mai bine, mai rău sau la fel? Ar fi, cu siguranţă un rezultat mai reprezentativ (nu ar mai vota doar "specimenele" de mai sus), dar, probabil, spectacolul ar fi şi mai înfiorător. Câţi ani ne mai trebuie să trăim într-o ţară civilizată?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Din pacate, cu cat inaintam in timp, cu atat e mai dezastruoasa situatia. La capatul tunelului e, de fapt, bezna. Ma consolez cu frumusetile naturale ale Romaniei si cu inteligenta si moralitatea unora dintre romani, care isi fac treaba in "patratica" lor.

belgianca spunea...

In octombrie te anunt cum e sa fii obligat sa votezi. Voi simti pe pielea mea... :D

Lavinia spunea...

Care e pedeapsa daca nu votezi? Te obliga sa fii data viitoare in comisie? In plus, votul electronic e si el o experienta, din cate am auzit:)