luni, 31 decembrie 2012

Gânduri disparate adunate

Am mai zis-o şi o repet: dacă laşi momentul să se ducă neconsemnat, se duce. Această postare este o încercare de recuperare a unor gânduri nescrise la timp. Momente şi schiţe, prea puţine pemtru a face categorii.

***
La doctor

M-am dus să-mi ridic nişte analize de rutină şi aşteptam cuminte în faţa laboratorului. Se deschide uşa şi iese un fost coleg, ţinând în mână un flacon gol pentru recoltat urină. Ne salutăm cordiali - "Salut"/"Salut" - şi, cum nu ne văzusem de mult, era cazul să încropim o mini-conversaţie. "Ce mai faci?" era cea mai evidentă continuare. Din păcate, am apucat eu să pun întrebarea. Iar răspunsul a fost: "Uite... recoltez" şi a plecat. Adevărul e că putea să-mi răspundă ireverenţios. Mai bine, deci, că a zis cum a zis...

***
Rebranding

Sărbătorile îmi amintesc de copilărie. Şi multe din lucrurile din jur mă fac să mă gândesc la China. De Crăciun, împodobind bradul, am observat că globurile făcute în China le-au luat locul în proporţie de 80% celor făcute în Ocna Mureş, la castelul de la Uioara. Cele făcute în China sunt de plastic, roşii şi rezultatul unei linii de producţie. Cele câteva care mi-au mai rămas din linia de producţie de la castel sunt de sticlă, fragile şi pictate cu migală. Şi nu se mai produc de mult. Mă gândesc cu regret că s-au dus vremurile în care se făcea export spre SUA cu globurile din Ocna. Bănuiesc că peste tot azi se folosesc în loc chinezării. Dar, apropo. Când eram mică aveam doar puţine obiecte din China - în special porţelanuri fine. Rarităţi. Scria pe ele "Made in China" şi noi citeam acea inscripţie fonetic. Prin urmare constat că brandul "Made in China" a ajuns să însemne exact altceva decât acum 25 de ani. Din lucruri de valoare, chestii de duzină care au invadat lumea.

***
Erau şi altele, dar am uitat. Învăţătură de minte!

Niciun comentariu: