luni, 16 februarie 2015

Cum m-aș defini?

Încep cu concluzia: am nevoie de ajutor - trec printr-o criză acută de etichete identitare.

Să explic: de două ori azi, în contexte diferite, mi-am pus întrebarea Ce sunt eu? și m-am închis singură.

Prima dată, întrebată dacă sunt morning person, am știut foarte clar că nu sunt. Problema e - care sunt celelalte variante? Că nici evening person nu sunt - aș dormi și atunci. Din vorbă-n vorbă, am înțeles criteriul - când preferi să tragi tare la muncă, învățat etc.? Răspuns - oricând e nevoie. Și asta e clar din facultate, când învățam pentru următorul examen, de la facultatea 2, imediat ce terminam examenul la facultatea 1. Rezultă că nu mă pot eticheta. Decât poate all day person who likes to sleep whenever, wherever.

A doua oară - când am primit feedback-ul la biografia pe care am trimis-o. Cred că am pomenit pe acest blog că mi s-a cerut să scriu 3 pagini despre mine, pentru colecția de oameni tineri și importanți (cred) din Ocna-Mureș. Și, nici un an mai târziu, am îndeplinit sarcina (aici sunt motive mai complexe pentru întârziere, nu săriți cu gura!). Adicătelea ieri. Azi am primit mulțumiri și rugămintea de a mă descrie în câteva cuvinte - în speță, prin profesie, dar nu obligatoriu - pentru titlu și index, mă gândesc.

Așadar: ce sunt eu? E al dracului de greu de răspuns. Dacă particip la trageri la sorți sau promoții, pe cupoanele de supermarket scriu economist. Simplu, fără complicații, ca să scap repede. Deci, o variantă ar fi să mă definesc prin studii. Economist și jurnalist. Aș putea să mă mai descriu prin experiența profesională de până acum. Aș lăsa partea de jurnalist și aș putea adăuga trainer, specialist în resurse umane, manager. Doar că îmi cam sună toate cam profan. Aș putea să spun că sunt corporatistă, dar, de îndată ce zic asta, îmi dau seama că trebuie să schimb ceva în viața mea. Dacă faptul că am scris articole și două cărți mă califică, aș vrea să merit eticheta de scriitor. Dar parcă mai mult de blogger - să fim sinceri, blogger leneș - nu îndrăznesc să scriu. Aș vrea să scriu comunicator, dar mi s-ar zice inventator de cuvinte. Mi-ar plăcea să pot scrie antreprenor, globetrotter, freelancer, politician... dar sunt cel mult nivel novice în ariile astea. Interesant e că editorii au făcut niște sugestii: economistă, ziaristă, scriitoare, manager de training, etc. - probabil asta se înțelege din textul meu. Dacă aș fi fost mamă, aș fi trecut, poate asta. Așa, ce să scriu - iubitoare de pisici? În esență, cred că sunt un om cu dubii și minte în alertă. Dar asta nu e nicăieri în COR. Să mă auto-numesc intelectual -  nu se face, nu?

Și atunci, pe bune. Cum să mă definesc?!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Pai, sa-ti spunem noi, care te cunoastem oarecum...
Din punct de vedere profesional esti, cum ai spus, economist, jurnalist, trainer.
Din punct de vedere al functiei esti, cum ai zis, manager.
Privind omul, Lavinia Florea, esti inteligenta, cautatoare de nou intelectual, curajoasa in invatare, in descoperire, volubila, sociabila desi, cu o nota de sarcasm, dinamica, corecta, poate prea dreapta - :), mai ai putina toleranta!- deschisa aproape total pentru diversitate.
In ce ma priveste, te aseman cu Alexandru Macedon (nu zambi!) pentru ca ai cucerit din tinerete cam tot ce ai nazuit, numai ai grija, sa nu te plafonezi, sa nu obosesti, pentru ca, lumea asta, care ti se pare din ce in ce mai mica, o vei intelege prea devreme si atunci intervine dezgustul si limitarea, dezamagirea si tristetea, cum s-a intamplat cu atatia dintre noi.
Asa ca, tine-o tot inainte si in sus si vom vedea cu totii cat de sus si cat de departe poti ajunge.
Felicitari din partea-mi!

Lavinia spunea...

Draga Anonim, multumesc pentru mesaj. Ma onoreaza si ma pune pe ganduri...

Intre timp, m-am hotarat: trainer, manager, scriitor amator. (cu intentii de a explora mai mult ultima eticheta)