luni, 4 ianuarie 2016

Dacă ai trișat fără să știi și ai câștigat, ți se retrag titlurile?

Jucam deunăzi Catan în 6 și mă aflam în fața unei alegeri importante - unde să mă așez pe tablă? Am decis, conștient, să mă fac regina pietrei și - potențial - a grâului, ca să pot construi orașe multe și frumoase. Știam că drumurile se fac pe lemn și lut, dar știam că pot face suficiente schimburi.
Prin urmare, am construit un drum. Apoi, cum eram un pic blocată din a mă întinde cu rețeaua de drumuri, mi-am upgradat un sat în oraș. Apoi am așteptat cuminte să-mi plantez a treia așezare - un oraș. Lumea își vedea de treabă, eu dau să-mi așez orașul, când se trezește Sebi:
- Păi, ce faci? Cum îți faci tu direct oraș când mai ai un sat pe masă?
Eu, cu cea mai veritabilă inocență:
- Pe bune, nu pot face asta? N-am știut, îmi pare rău. Atunci îmi upgradez satul rămas lșa oraș.
- Așa da.
 S-ar fi trecut relativ ușor peste incident, dacă jocul nu ar fi evoluat în felul următor.
Eu, regina pietrei și proaspătă posesoare de grâu, la următoarea tură anunț că vreau să construiesc... un oraș. Lumea era, din nou, prinsă cu contorizatul propriei averi, când îl aud pe Sebi:
- Lume, lume, atenție! Lavinia vrea să construiască... un oraș!
 În momentul ăla s-a făcut liniște și îi văd pe toți uitându-se la mine, cu expresii variind de la consternare la nedumerire, la care eu mi-am închipuit ce poate gândi cineva în acel moment:
- Pe bune? A doua oară la rând?!
- Cred că glumești. Probabil vrei să trișezi, că nu poți fi chiar așa de grea de cap...
 Când au decis să verbalizeze, oamenii mi-au zis:
- Ai zis data trecută că ai înțeles...?
- Da, am înțeles. Dar credeam că regula că nu poți face direct oraș se aplică doar pentru primele două sate, cele din oficiu. Acum nu mai aveam sat pe tablă și am crezut că pot face direct oraș...
- De ce ai crede asta?
N-a fost nevoie să răspund.
- Pentru că a avantajat-o să creadă asta.
Destul de corect, ce să zic.
Am asigurat pe toată lumea că am înțeles că nu poți niciodată să faci oraș decât din sat (deși, termenul generic de așezare mi se părea că-mi lasă mie opțiunea de a face sat sau oraș...) și că nu se va mai repeta. Problema este că am trăit toată viața în minciună în legătură cu Catanul! Și că, în consecință, mi-am construit strategii greșite. Inclusiv de data asta, stăteam pe piatră, când, de fapt, îmi trebuia cu disperare lut și lemn... Și apoi m-a lovit o realizare mai profundă a acestei analizei, pe care am zis-o cu voce tare:
- Băi, joc Catan de peste 5 ani și n-am știut până azi regula asta. Credeți că am mai făcut direct orașe în trecut? De exemplu, când v-am bătut copios, de două ori în aceeași noapte, a fost pe bune sau am trișat? Oare m-ați verificat la fiecare construcție?
Am avut noroc să mi se spună "nu știu" și "ce a fost a fost", dar întrebarea morală tot rămâne: Dacă ai trișat fără să știi și ai câștigat, ți se retrag titlurile?
Dacă mă iau după cazul Andreei Răducan, cred că mi-am dat răspunsul. Dar, totuși, cazul acela a fost culmea injustiției pentru noi toți... un campion cu intenții bune rămâne un campion, nu?

2 comentarii:

AdeHarli spunea...

Asa am facut si noi...am jucat 1 an dupa niste reguli incomplete pentru ca apoi sa facem cunostinta cu regulamentul.

Lavinia spunea...

Interesant. Ce fel de reguli aveati? Puteati construi direct orase?:)