miercuri, 29 august 2007

Fotbal pe jumătate

Meciul de aseară m-a făcut să trag o concluzie: pentru echipele româneşti ar trebui să se inventeze „fotbalul scurt”. Adică de o repriză de 45 de minute (cu întreruperi, cu alea-alea, joc efectiv de 30 de minute, că mai mult nu suntem în stare). Cum naiba facem să pierdem meciuri, respectiv calificări ca şi câştigate (vezi păţania Stelei cu Middlesbrough), cum revin adversarii pe teren ca zmeii şi noi jucăm mai prost ca-n curtea şcolii? Eu, stelistă înfocată, m-am entuziasmat la golul lui Dinamo, chiar am apreciat jocul din prima repriză, am lăsat spiritul naţionalist să primeze, am sperat...şi prin minutul 60 mi-am găsit altceva de făcut.

Şi ce penibile au fost declaraţiile de după ale lui Rednic...Golul 1 ne-a demoralizat, golul 2 ne-a pus plumb în picioare, de al 3-lea să nu mai vorbim... Păi a renunţat Middlesbrough când erau conduşi cu 3-0 la general? Sau Liverpool, în finala Ligii, când era condusă de Milan la fel de categoric? NU. Au pus mingea la centrul terenului şi de acolo au început să-şi zdrobească adversarii. Nicio echipă mare nu renunţă, ci luptă până în ultimul minut. Numeri golurile încasate, vezi câte trebuie să le dai şi te pui pe treabă. Ai luat n, dai n+1. Aritmetică simplă.

Apropo de ultimul minut. Poate avem nevoie şi de „fotbalul trei sferturi”, „fotbalul de 80-89 de minute”, că de cel „90+” arareori suntem în stare în cupele europene.

PS: pentru cei care cred ca mi-e uşor să vorbesc, că n-am făcut sport de performanţă, aflaţi că ştiu ce înseamnă să-ţi taie adversarul craca de sub picioare. După ce echipa mea de handbal era de vreme bună cea mai tare din oraş, am luat bătaie cu 30 la 3 de la echipa unei comune învecinate. Dar nu am zis că ne-au pus plumb în picioare. Am fugit şi am jucat cât am putut noi mai bine. A rezultat că fetele alea erau mult mai bune, pentru că proful lor făcea antrenamente regulate cu ele, le învăţase scheme etc., pe când noi jucam doar la ora de sport. Dar nu ne-am descurajat. Am jucat cu ele peste câteva zile şi situaţia a fost cu totul alta. Ne-au bătut cu 18-6. QED :P

9 comentarii:

Adrian M. POPA spunea...

simpatica de tot comparatia facuta. mai mult, e interesant cum ai reusit sa faci ca un 18 - 6 sa para mai putin penibil decat un 1 - 3.

keep up the good word (work), & nice blog, by the way. ;)

florentin spunea...

Cineva are ceva ironic la adresa fetelor cu care proful facea antrenamente... regulate? Sau e doar o scapare? Probabil se potrivea mai bine regulat decat... regulate. Cineva spunea - cea mai banala forma de umor e cea legata de sex si de tot ce tine de el. Avea dreptate, am ras ca disperatul...

Lavinia spunea...

Draga 111, nicio ironie.

In primul rand, cred ca e corect dpdv gramatical si chiar asa se si foloseste. Google dixit:"Rezultatele 1 - 10 din aproximativ 40.800 pentru antrenamente regulate. (0,10 secunde)". Poti face inlocuirea "antrenamente grele/fantastice" etc, etc. Deci, forma feminina a unui adjectiv, in locul folosirii adverbului. Eu n-am cum sa controlez sinapsele tuturor. Ce sa zic, dacă scriu "mămăligă" într-o propoziţie, unii se pot gândi la sex. Chiar, când am zis că "le învăţa scheme", la ce te-ai gândit? (Auzi, de fapt nu vreau să ştiu:P). Evident, puteam zice că "făceau periodic/regulat antrenamente" şi aş fi scăpat, dar poate nici "antrenament" nu e 100% inocent...(?!)

În fine, cât priveşte umorul despre sex... da, poate fi banal, poate fi jenant, poate fi de prost gust...În primul rând e facil. Dar nu văd sensul afirmaţiei în context. Şi cred că umorul situaţional e "mai banal" tocmai pentru că nu e căutat.

florentin spunea...

Draga Lavinia, e mai des intalnit... antrenament regulat, decat antrenamente regulate. Nenea Google in limba contemporanilor mei da 50.300 de intrari. :-)Fara gluma, preferam, pentru ca imi place, sa scrii regulat si nu regulate. Adica...regulat in blog :-) Cat mai des. Imi place stilul si dezinvoltura. Deci...se poate mai regulat?

Anonim spunea...

Minunat scris Lavinia, aşa simţeam şi eu după meciul lui Dinamo şi mai ales după cel al clujenilor de la CFR. Ai noştri nu-s convinşi nici ei că pot, deci nu pot. Ce plumb în picioare? Problema e la cap, nu la picioare.

Ăla e bun pt echipele noastre, fotbalul de 3 sferturi. Ăştia nu pricep nici bătuţi că meciul se joacă până la ultimul fluier. Iar ultimul fluier e când fluieră arbitrul pentru ultima dată în acel meci şi nu când crede creierul lor ars că trebuie să fluiere.

Şi eu sunt de părere că regulat e adverb acolo, nu adjectiv (proful făcea regulat antrenamente), şi asta nu pentru că "google says so". Oameni buni, n-aţi făcut unul trimiteri la DEX, la îndreptar, la DOOM, la reguli gramaticale etc, v-aţi dus la google!?!?!?

Paranteză: De când a devenit google o autoritate în gramatica limbii române? Bă! E un motor de căutare, deci caută în site-uri, adică în ce publică oamenii pe net. Şi când zic oameni mă refer atât la intelectuali, lingvişti etc dar şi la puşti de gimnaziu, liceu, analfabeţi, etc (chaterii sunt în stare să scrie chiar regoolat). Quantity over quality????

Revenind, poţi spune de exemplu că "antrenamentele sunt regulate", dar "echipa face antrenamente regulate" îmi sună cel puţin barbar.

Înlocuirea cu grele/fantastice nu e tocmai corectă, zic eu. Astea două sunt chiar adjective, exprimă o calitate a antrenamentelor, pe când regulate se referă la periodicitatea lor, de aia tind să cred că trebuie legat de verb, nu de substantiv. ;):D

Apropo Lavinia, eu aş fi renunţa pe P.S., articolul era perfect fără el. Finis doesn't always coronat opus. Asta apropo de barbarii. ;)

Anonim spunea...

Revin: aşa mă enervează că trebuie să aprobi tu orice comentariu ca să apară pe blog!! Ce-i asta, cenzură? Le scoţi pe cele incomode Lavinia? Do I see a weakness here?

Lavinia spunea...

Adi dragă, 3 chestii: 1. "google says so" e un fel de "uzul impune norma", cum zice dl Gruiţă; 2. dpdv gramatical, e corect: adjectiv provenit din adverb; 3. moderez comentariile de când au apărut anunţuri în portugheză (?!) cu tricouri de vânzare.

florentin spunea...

Domnu' Hudrea, multam fain, ca in Ardeal!Sa nu citez, sa zic si eu… ba ?! ca am 6 ani de stat acasa…la reciclare:-) Lucrez in presa de vreo 9 ani asa ca pentru mine sursa numarul unu de verificat e DEX-ul. In plus mai si compun rebus, char mult, asa ca fug la dictionare mai des ca… Becali la televizor! Eu si Lavinia aveam o discutie fara pretentii chiar academice, asa ca fiecare a apelat in gluma la google:-)Deci, sa nu ne inflamam sau sa dam lectii! Observatiile sunt bine-venite, pe un ton calm. Numai bine!

florentin spunea...

Scuze ca revin! Daca tot aparam limba romana, de ce o facem apeland la expresii si la cuvinte in limba engleza ?:-) E doar moda de vina ?:-) Ne place sa ne etalam cei 6-10 ani obligatoriu de invatat english ? Hei, tot asa s-a invatat si franceza, germana si rusa, dar nu am vazut pe multi laudandu-se pe bloguri, site-uri si alte alea cu ce stiu:-)