joi, 4 octombrie 2007

Punere la zi(d)

N-am scris de mult. Am fost ocupată cu proiecte care nu m-au marcat nicidecum într-un mod pozitiv. Unele mai au perspective şi poate îmi vor da şansa să-mi schimb comentariul. Între timp, însă, am observat şi am învăţat ...chestii.

Mi-am dat seama, de exemplu, pe când stăteam în staţie să aştept troleul şi pe când trăiam în imaginaţie apoi în realitate supliciul Gheorgheni-Mănăştur, ce risipă neruşinată de confort fac cei care merg singuri în maşină spre casă, lăsându-i pe atâţia amărâţi să se înghesuie în troleele noastre penibile, conduse de şoferi demenţi. Cu alte cuvinte, aş fi foarte bucuroasă dacă şoferii ăia de maşini nemţeşti cu preţ de garsonieră s-ar opri să ia din staţie călători care merg în aceeaşi direcţie. Căci, până la urmă, de ce sunt aşa de egoişti? Să-mi spuneţi dacă vi se pare o pretenţie exagerată...No, şi la o adică, dacă se opresc şoferii de Logan, tot nu-i rău...

Am decis să nu mai calc în localuri fără secţiune stas de non-fumatori, decât la ocazii speciale. Şi să nu mai beau cofeină, nici măcar în capuccino.

Am aflat despre mine că aş juca într-un meci despre care ştiu că e vândut, pentru că aş avea speranţa că dau, totuşi, un gol. Am aflat şi că meciurile despre care se zice că sunt vândute, de multe ori sunt chiar vândute. Mi-am reamintit că uneori mândria e lucrul cel mai de preţ pe care îl poţi avea.

Am avut o discuţie interesantă cu o colegă, despre mentalitatea românilor legată de bani. Şi am constatat că poate am fost crescuţi cu prea mult bun-simţ. Mai exact, ne e ruşine de banii nemunciţi (gen cei 50 de lei de la mătuşa care te iubeşte şi care îţi dă banii ăia de bucurie că te-a văzut şi cu gândul că vei aprecia), ne vindem ieftin şi avem tendinţa să ne fie ruşine şi când cerem banii pe care îi merităm. Să pui la primul interviu întrebarea despre salariu dă foarte prost, deşi, într-o societate mai puţin pudică în discuţii despre bani, ar fi un semn clar şi sănătos despre ce te motivează în muncă. De la jena asta ni se trag, însă, multe, din partea celor care n-au jene. Poate asta merităm.

Făclia este un ziar independent de Cluj. Asa cum în unele magazine se vând pătuţuri pentru copii de lemn.

Mi s-a pus o întrebare din seria „Dacă de teflon nu se lipeşte nimic, cum se lipeşte teflonul de tigaie?”, si anume: „Cu ce merg seara acasă şoferii de troleu?” Eu aş mai pune una: „dar la serviciu, cu ce merg?” Au toţi maşină?! Atunci să o conducă dracului numai pe a lor, că oricum se comportă de parcă n-ar transporta oameni, ci cartofi!

Că tot veni vorba de maşină...am decis până la urmă să luăm una second. Dar de unde, cu cât şi cine-mi garantează că nu iau ţeapă? Oricum, deadline-ul ar fi octombrie, că m-am săturat de trolee cu tot cu şoferii şi bătrânii agresivi care le populează, de personal, de dependenţa de maşina prietenilor, de timpul pierdut cu transportul (da, m-am cam săturat şi să pun nişte bani deoparte, şi m-am gândit să-i dau pe benzină)...Aştept sugestii la capitolul „Ce maşină să-mi iau?”...


Mi-am dat seama că n-am compus de mult un banc...Dar azi am avut parte de nişte mesaje care, povestite, pot avea acelaşi efect. Un prieten a pus pe grup o întrebare ipotetică, sintetizată prin "Ce-aţi zice dacă v-aş invita săptămâna viitoare la cununia mea civilă?". Iată răspunsul unui alt prieten: "Io zic sa stai calm, omule, că există şi alte metode de rezolvare a problemei : stoparea sarcinii, adopţie...aşa că nu dispera, omule"...

PS: fac pensii private obligatorii pentru Allianz. Daţi un semn dacă vă interesează.

11 comentarii:

Anonim spunea...

1. Era mişto dacă scriai şi că ai organizat o întâlnire cu nişte prieteni de la care ai lipsit.
2. Bună idee aia cu risipa de spaţiu. Not gonna happend!;)Da' promit să te iau, dacă te văd zgribulită în staţie :)
3. Genială faza cu Făclia. Subtil, frumos, elegant, bravo Lavinia!
4. Discuţie între şoferi de troleu: să vezi fază - ieri mergeam cu nevasta şi la fiecare staţie trăgeam dreapta ca să opresc. Eram cu Dacia!
5. Ce să zic, ia-ţi Logan.
6. Repovestită n-are niciun haz replica lui Călin, sorry.

florentin spunea...

Pensie privata obligatorie. Suna bine ?! Avem obligativitate pentru asa ceva dar nu avem obligativitate pentru asigurare pe viata. Avem, obligatoriu, asigurare pe masina, dar nu pe casa. Si de ce sa ne luptam pentru pensie suplimentara, cand durata de viata in Romania e vai de capul ei, si nu pentru asigurare obligatorie pe... viata?
Ma uit la o reclama cu Mihaela Radulescu, apropo de asigurarea obligatorie. Cum sa ma convinga una care a depasit 35 de ani,deci nu o obliga nimeni sa isi faca pensia suplimentara , si mai mult castiga lunar mii de euro?! Las la final ca mai e si maritata cu un potent om de afaceri:-)

Anonim spunea...

tu, nu-ti lua Logan. Mi-esti draga, vreau sa traiesti mult.
Care-i faza cu Faclia ?
Vezi c-apari la replicile saptamanii

Lavinia spunea...

@111:
Cred ca un motiv important pentru care pensia privata e obligatorie si asigurarea de viata nu e acela ca moartea accidentala sau cauzata de vreo boala cat omul e tanar e o doar o probabilitate, pe cand imbatranirea si iesirea la pensie e o certitudine (ce poate fi impiedicata doar de probabilitatea mai sus mentionata). Pe de alta parte, statul n-are cum sa dea pensii decente, e un investitor prost si mai avem de-a face si cu presiuni demografice. Oricum, cred ca ar fi cazul sa-si deschida lumea mintea si cu asigurarile de viata. Eu una mi-am facut asigurare de viata cu componenta de economisire chiar in ziua in care m-am angajat.

Asigurarea pe case devine obligatorie, iar asta e bine, in principiu, zic eu (tema poate fi dezbatuta pe larg). Si aici e acelasi principiu...e mai putin probabil sa ti se concretizeze riscul de incendiu, trasnet, explozie, prabusire, furt etc. cand e vorba de casa, decat in cazul masinii.

Despre M.Radulescu...ce sa zic, are sub 45 de ani, deci poate opta pentru o pensie privata obligatorie. Dar, dupa cum zici, nu cred ca ne convinge ca ea, personal, are nevoie. Sotul e bogat, dar ea e bogata si fara sotul ei. Oricum, in cazul asta mi se pare ca endorsement-ul e mai putin percutant decat atunci cand Henri si Ronaldinho fac reclama la Pepsi.

@hudrea
imi pare rau...daca as fi avut masina mea, as fi ajuns...

Lavinia spunea...

@andrei crivat:
cred ca nu-mi iau Logan, dar nici nu stiu ce sa-mi iau. La Faclia am observat un anacolut: Faclia - ziar independent de Cluj...De cand astept sa fiu in replicile saptamanii...sunt curioasa sa vad cu ce :P

Bianqua spunea...

Intrebarea e, cand o sa ai masina o sa te opresti in statii sa iei necunoscuti? Cat despre batranii din tramvaiele din Cluj, inca mai am tresariri de groaza cand ma gandesc la ei. Brrrrr. Stau in Bucuresti de 2 ani si e adevarat ce se spune, ca oamenii nu sunt ca cei din Ardeal, si nu in sensul bun, dar la capitolul batrani aia din Cluj ii depasesc la rautate pe cei din Bucuresti. Nu stiu cum se face...

Lavinia spunea...

@bianqua:
In primul rand, astept sa-mi iau masina. Iar cand o voi avea, sunt sigura ca voi avea pe cine sa duc in Manastur (colegii de serviciu, prietenul, poate chiar necunoscuti din statie, ramane de vazut).
In ceea ce priveste batranii...cred ca ai nostri, din Cluj, stiu ca ardelenii sunt buni, si nu inteleg de ce tinerii din ziua de azi ... asa si pe dincolo. Pe cand batranii din Bucuresti stiu ca acolo oamenii sunt rai, deci nu se asteapta la prea mult de la puii de oameni rai...

Bianqua spunea...

Da' puii de oameni rai nu sunt tot ai batranilor, rai si ei?

florentin spunea...

Ei, Laviniei... E adevarat ca riscul de a avea o problema cu casa e probabil mai mic ca acela de a avea una bucata problema cu masina, dar o problema cu casa lasa mai multi oameni pe drum, adica toti locatarii! Prefer o asigurare obligatorie care ma obliga sa ma gandesc la cei dragi decat una mai...egoista, doar pentru „car”-ul meu!:-)

florentin spunea...

Apropo de anacolut! Am si eu exemplu de la un ziar concurent, care titreaza vesel...24 ore muresene- ziar independent de informatie! Sa fie primit!:-)

Anonim spunea...

Sigur că da, o să duci necunoscuţii din staţie cu maşina ta, te cred.