Cred că am mai zis că m-am săturat de ţara asta, dar, până emigrez, m-am gândit c-ar fi bine să fac ceva util pentru comunitatea locală. Am identificat o problemă - prezenţa a numeroase maşini abandonate pe spaţiul public - şi m-am gândit să încerc să schimb măcar un pic situaţia.
Azi am făcut primul pas: am reclamat o maşină abandonată în zona în care lucrez (e o Dacie sub care au crescut muşchi înalţi de 5-10 cm).
Al doilea pas este să vă invit pe toţi să faceţi la fel cu rablele care vă deranjează (nu cred că trebuie să dau argumente, dar, pentru orice eventualitate: 1. avem criză de locuri de parcare, iar aceste maşini ocupă abuziv spaţiul public; 2. sunt inestetice; 3. unele au devenit depozit de gunoi; 4. unele sunt abandonate în locuri care pun în pericol siguranţa rutieră - alei înguste, treceri de pietoni, intersecţii etc.; 5. proprietarii lor încalcă legea).
Ca să vă fie mai uşor să vă struniţi, să vă explic cum am procedat eu:
- am sunat la dispeceratul Primăriei Cluj-Napoca: 592301, 598526
- am dat detalii despre vehiculul abandonat (adresă, marcă, culoare, stare, dacă are sau nu număr de înmatriculare şi dacă are, care e acela, de când timp e abandonată - musai să fie de peste un an)
- mi-am dat numele, adresa şi numărul de telefon (partea asta e opţională şi se foloseşte doar pentru a fi informat despre stadiul demersului)
Ce se va întâmpla:
- Primăria va trimite Poliţiei notificarea
- Poliţia va constata abandonul, va identifica proprietarul şi-i va trimite o somaţie
- până la urma va ridica maşina
- eu voi fi anunţată în scris în termen de 30 de zile care a fost rezultatul.
Modalităţi alternative de sesizare: pe lângă faptul că puteţi telefona la Primărie, puteţi depune o sesizare în scris la registratura Primăriei (ghişeul 1 sau 2).
Legea în virtutea căreia am acţionat este 421/2002. O puteţi citi, de exemplu, aici.
luni, 3 martie 2008
Campanie anti-rable
Posted by Lavinia at 14:15
Labels: abandon, activism, Cluj-Napoca, rabla, sesizare Primarie
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
8 comentarii:
e plin de masini abandonate in tot orasul. desi vehiculele parcate neregulamentar sunt ridicate si trebuie sa platesti bani grei ca sa le iei inapoi, nimeni nu se atinge de cele abandonante de ani buni, pentru ca nu vine nimeni dupa ele. eu sunt foarte curios cum se va solutiona cazul semnalat de tine. in caz ca va disparea masina de acolo, am si eu vreo 20 de exemple pe care promit sa le raportez..
Da, corecta observatie: parchezi 5 minute ilegal si-ti ridica masina, unii boi isi lasa rablele ani de zile pe treceri de pietoni, trotuare etc. si nu li le ridica nimeni...Probabil pentru ca nu e rentabil...
Eu am cam renuntat sa imi perid energia cu reclamatiile, dupa ultima data cand am facut o reclamatie la OPC si nu s-au sinchisit sa raspunda in termenul legal de 30 de zile. Intrebare OPC-ul unde il reclam pentru ca nu respecta dreptul meu de consumator? Fuck'em all.
@Bianca, despre OPC: prima data faci plangere la directorul institutiei,astepti sa nu-ti raspunda si sa nu-si sanctioneze subordonatii, dupa care ii ataci in contencios administrativ si trimiti si comunicate presei:)
daca am avea bani si timp sa ii dam pe toti in judecata.... si atunci, daca ar exista justitie in romania... care nu exista, deci cand si unde emigram?
Din cate stiu eu, Boc zicea ca a demarat o astfel de actiune in Cluj. In centru s-a actionat cu siguranta, au mai ramas cartierele, unde unii ocupa locurile de parcare cu rable ca sa si le tina rezervate pana isi iau alta masina. De obicei vecinii nu ii reclama, pentru ca ii cunosc. Oricum, ai dreptate, este injust, si sa stii ca eu ma astept ca actiunea ta sa aiba succes.
Foarte Bine!
Asa Da, sa nu mai tot aducem critici, sa facem fiecare ceva util, fapte si apoi critici. Fieacare din noi poate schimba cate ceva, putin cate putin.
Asta la tine Lavinia e pentru ca ai nevoie de locuri de parcare dar e de apreciat gestul. Eu am inceput sa fac ceva cu gunoaiele, acum firma noastra preda hartia separat.
Bianca, n-ai nevoie de bani ca să-i ataci în contencios. Cel care pierde plăteşte şi cheltuielile de judecată. Şi nu, n-ai nevoie de avocat. (Vezi accesul liber la justiţie).
Apropo de hartie, după juma de an de eforturi si munca de convingere mi-a reuşit: se reciclează hartie în toată facultatea. Cel puţin decizia a fost luată, sper să şi fie pusă în practică.
Trimiteți un comentariu