miercuri, 25 iunie 2008

Presa pe care o merităm?

Am primit de dimineaţă sfatul de a citi un articol şi am intrat pe site-ul Cotidianului. Nu m-am abţinut să citesc şi alte lucruri. Inclusiv comentariile cititorilor. Cert este că acum mă simt pângărită. Capul meu a fost invadat de abjecţiile unora dintre comentatori. Printre abjecţii - lipsa de logică, atacurile la persoană şi insultele. Nu numai că mă doare mintea, dar aproape că mă doare fizic să văd atâta prostie. Toţi cei care scriau acolo (inclusiv autorii articolelor, care răspundeau comentariilor) simţeau nevoia acută să aibă ultimul cuvânt, să-şi impună punctul de vedere. Toată lumea se crede la debate. Ieri am citit un lucru care m-a pus pe gânduri şi care m-a făcut să apreciez mai obiectiv valoarea debate-ului: există mai multe diferenţe între debate şi dialog, cea mai importantă fiind că debate-ul trebuie să aibă un câştigător, dialogul nu. Cred sincer că e nevoie de mai mult dialog. Peste tot.

Şi încă o mostră de prostie în presă, de data asta din partea "jurnalistelor" şi celor care au un cuvânt în publicarea articolelor. Priviţi titlu de articol în Clujeanul: "Ce ţi-e şi cu Pula şi Figa". După care se încearcă o paralelă reportericească (între două localităţi care n-au în comun decât apartenenţa la o categorie toponimică licenţioasă. Şi aceea, pentru connaisseuri). În aceste momente mă bucur că nu mai lucrez în presă şi nu pot fi considerată colegă cu distinsele autoare.

5 comentarii:

Unknown spunea...

Foarte tare Clujeanul :)
Saracii redactori sefi sau directori au ascultat de echipa tanara si au bagat comment si forum peste tot. Acum cred ca majoritatea regreta. A devenit inca un mediu haotic de cearta, propaganda, pareri scrise la gramada si seamana intr-adevar cu un debate out of control :)

Partea proasta e ca unora le convine sa aiba posibilitatea de a posta comment-uri care pot influenta putin imaginea :|

Felicitari pentru noua poza, e mai in ton cu anotimpul ;)

Anonim spunea...

Nu regreta nimeni comentariile, oricat de idioate ar fi. Cat mai multe dispute => mai multe accesari => mai multi bani din publicitate online si pagerank bun. Webmasterii isi freaca manutele de fericire :)

Lavinia spunea...

Bine, Radu,
dar poate dupa o serie de articole idioate si 10 comentarii in care m-am injurat cu un alt cititor, cu o opinie diferita de a mea, NU MAI INTRU. Never ever. Nu exista riscul asta?

Anonim spunea...

Este un risc neglijabil, pentru ca raman majoritatea care se intorc ca sa aiba ultimul cuvant:)

Anonim spunea...

Unu la mana, sunt pentru noua poza. Doi la mana, presa clujeana, spre tristetea multora nu este inca una profesionista daca o comparam cu cea centrala. O stire aparuta intr-un ziar se raspandeste cu usurinta in toate celelalte, din lipsa de subiecte, lene etc. Clujeanul este cel mai senzationalist ziar - intreg trustul MediaPro e de conceptia aceasta - nu e neaparat rau, au targetul lor si inca unul bine stabilit. www.andreipetrescu.ro