sâmbătă, 31 august 2013

Vacanta in Belgia

...au trecut deja de vreo 3 saptamani. Intre timp, tara arde - nu a lor, ci a noastra. Totusi, pe scurt, despre Belgia, ca asa am promis.

Hai s-o facem ca la scoala: Belgia. Belgia este o tara scumpa. Repere: 2 stiuleti de porumb in supermarket costa 2,5 EUR, 10 pulpite de pui costa 12 EUR. In Belgia se traieste bine si aproape ca ai impresia ca nu exista oameni saraci - salariul minim este 1502 EUR. Ca sa incheiem subiectul preturilor si nivelului de trai, cred ca observatiile pe care le-am facut mi se trag de la faptul ca traiesc in Romania: asta inseamna ca sunt putine tarile in care pot merge ca turist si sa zic "Frate, am bani! Ce ieftine sunt toate!" (Chiar, care or fi acele tari? Moldova, Ucraina, Maroc, ceva cu Stan la coada?). In rest, in Belgia viata e linistita, poate chiar plictisitoare. Nu stiu cum poate cineva sa traiasca in atata pace! Pistele pentru biciclete se gasesc peste tot, casele arata din acelasi film ("tencuite" cu o piatra care reda modelul zidului de caramida), ciocolata si Berea (B mare e de la autocorrect, dar il las asa, ca se potriveste in context) sunt bune si cam atat. Dar ce mai vrei?

Luate individual, locurile in care am fost pot fi descrise cam asa:
- Bruxelles: un oras frumos, plin de viata, cosmopolit - pe lista de "mi-ar placea sa traiesc acolo". Belgienii sunt oameni intregi la cap si te lasa sa le calci iarba din parcuri. Si nu se uita chioras la tine daca stai jos in Grande Place cu o bere in mana. De vazut Atomium, institutiile europene, parcurile. In Bruxelles vei gasi cersetori. Am primit asigurari ca sunt toti romani.


- zona Baal-Tremelo: pare plina de pensionari bogati. La ei faceau referire Pet Shop Boys cand ne ziceau sa mergem in Vest, ca acolo-i viata linistita.

- Leuven: oras universitar simpatic. Aici am vazut in centru toalete de bar mult mai naspa decat in Hasdeu.
 

- Marea Nordului si statiunile de pe malul ei: locuri bune de shopping, dar nu pentru plaja. In august e ca la Mamaia in noiembrie.


- Anvers (Antwerpen): orasul lui Rubens are un centru dragut si o istorie portuara impresionanta. Nu m-a miscat. N-as zabovi prea mult aici.

- Gent: cred ca e un oras subestimat. Am inteles de la belgieni ca parerea lor e ca doar saracii locuiesc in Gent. As vrea sa avem si noi asa saraci. Orasul e superb, iar zona de vizitat e mai mare decat ati crede. Imi pare rau ca n-am facut un tur cu barca (am ajuns cam tarziu, ca de pe la vreo 6 pun armele-n cui).- Maasmechelen: e un fel de Parndorf la confluenta a 3 tari (Belgia-Germania-Olanda), dar mai bun. Pentru prima data am cheltuit mai mult de 10 euro intr-un astfel de loc, pentru ca, intr-adevar, reducerile sunt reduceri.

- Bruges: cel mai frumos loc din Belgia, fara indoiala! E de basm, exact cum se zice in filmul "In Bruges"... Vreau sa revin. Daca ajungeti pe acolo, neaparat sa dati o tura si cu barca (7,5 euro).

Ca nota de subsol, dupa concertul de la Bruxelles, imi place mai mult ca inainte de Robbie Williams. A sarit de la un 6 la un 8 pentru mine. Inca ii prefer pe cei de la Take That, iar, dat fiind faptul ca par a fi revenit la sentimente mai bune, poate voi avea ocazia sa-i vad impreuna in concert.

Daca vreti sa aflati mai multe despre viata in Belgia, vizitati blogul Mironei :).

2 comentarii:

Anonim spunea...

Se pare ca nu ti-a palcut nespus Belgia. Hmm, mai scumpa pulpita decat stiuletele, desi pulpita a crescut cu stiulete...ciudat, nu?
Multumim pentru descriere. :)

Anonim spunea...

si multumim pentru fotografii!