sâmbătă, 22 mai 2021

Eurovision 2021

 După ce pandemia ne-a făcut să sărim un an, este timpul, din nou, pentru unul dintre cele mai tari show-uri de televiziune ale anului. Am pierdut numărul anilor de când comentez Eurovisionul, but here we go again!

***

Să începem prin a spune că țara gazdă este Olanda, datorită acelei piese frumoase din 2019, Arcade

*Loving you is a losing game*


***

România nu s-a calificat (de trei ani nu ne-am mai calificat în finală!). TVR-ul a ales-o netransparent pe Roxen să ne reprezinte în 2020. Atunci au făcut selecția piesei și a ieșit Alcohol You. Apoi a mai trecut un an și ne-am trezit cu Amnesia. Am văzut semifinala și Roxen a cântat așa și așa. Liana Stanciu, șefa delegației României, a dat vina pe Roxen, mai exact pe lipsa ei de experiență. Așa e cel mai simplu, nu? Apropo, piesa sună mult mai bine în varianta de studio.


În fine, suntem live.

***

Cipru: Prima din multe fete nici îmbrăcate, nici dezbrăcate care vor cânta în seara asta însoțite de 4-5 dansatori. În cazul ei, 4 dansatoare și show-ul e mișto. Îmi amintește de anul cu Fuego. O fi același compozitor? Că e același scenariu - hai să punem niște cuvinte în spaniolă pe ici, pe colo. El diablo, mamacita, loca... Știți că s-a făcut petiție să se interzică piesa, că e satanistă:)? Cea mai mișto satană pe care am văzut-o în ultima vreme. Oricum, a sunat Rita Ora și a zis că nu apreciază că i s-a copiat linia melodică din Anywhere... Pe alocuri și lui Lady Gaga i s-a părut că și l-a recunoscut pe Alejandro...


***

Albania: Costumația e J-Lo de anul trecut, iar piesa e din anii 90. Merge când sunteți în vacanță în discotecă în Albania.

***

Israel: Am remarcat piesa în semifinală. E genul de piesă care nu mi-ar displăcea pe radio. Fata e o apariție interesantă. Are acel X Factor. La triluri e slabă de tot. Adică.. remember Paula Seling? Altă galaxie.

***

Belgium: Nu știu dacă sosia Patriciei Kass va face mare brânză, dar piesa e altceva față de toate piesele pop care vor urma. Îmi place versul cu tricoul cu Johnny Cash ;). O solistă cam îmbrăcată pentru standardele acestei competiții.

***

Rusia: Piesa se numește Russian Woman și aș vrea să înțeleg ceva din ea. S-ar părea că e ceva cu empowerment. You are strong enough, rise up, be the change, don't be afraid... O solistă care trece de la păpușile matrioșka la Casa de papel din punctul de vedere al costumației, iar ca stil de la rap la folk... Nu-mi pot imagina că ar fi Eurovision winner. Dar am apreciat diversitatea arătată, inclusiv pe ecranul cu fete/fețe.

***

Malta: Mno, fata asta poate să cânte. Și are lipici. Bosy positivity. If I show some skin it doesn't mean I'm giving in... Stare de bine. Piesă jazzy. Îmi amintește și de J Lo și de Aretha și de Netta (și-mi place mai mult decât piesa câștigătoare a Nettei). Una dintre favorite.

***

Portugalia: Un oarecare deja-vu - într-o competiție cu piese disco, vine o piesă de compoziție, cu un băiat care... doar cântă. Ca în anul în care a câștigat Amar pelos dois. OK, spre deosebire de Salvador Sobral, băiatul ăsta are pălărie și cântă în engleză :) Love it!

*** 

Serbia: Dacă Destiny's Child ar fi din Balcani, așa ar arăta. Sau dacă Shakira ar cânta cu încă două surori... Piesa bună, show-ul mișto. Dar de ce nu vine Serbia niciodată cu cântece în engleză? Mă bucur că li se permite un pic de spaniolă... loco, loco... Cea mai bună intrare de până acum.

***

UK: Cea mai bună parte a piesei e cea instrumentală. Cred că visul oricărui om care cântă la duș sau la karaoke e să cânte pe o scenă majoră. This guy is leaving the dream. Performanță vocală îndoielnică și factorul non-X.

***

Grecia: În prezentare era astronom-tocilar, pe scenă e Catwoman :) Cam jenantă coregrafia... Aș pune piesa asta pe ceva coloană sonoră la o urmărire cu mașini. Asta dacă o să mi-o amintesc vreodată...

***

Elveția: Wow, flashback din anii 80... În ceea ce privește costumația, dacă era fată, mă așteptam să mai aibă un outfit pe dedesubt... Apreciez să aud și un pic de franceză în concursul ăsta... OK, el n-are stil și nici mișcări, dar are voce bună. Merge pentru un film cu Bond?

***

Islanda: M-am prăpădit de râs. Parcă-s din filmul Eurovision cu Will Ferrell! Că filmul ăla clar e inspirat din fapte reale :) Nu știu cum și de ce, dar mi se zice că sunt unii dintre preferații publicului. Say what?!

***

Spania: Un băiat cântă singur pe scenă. Pe alocuri mi-a amintit de Enrique beat. Pe alocuri mi s-a părut că a sunat foarte bine. Cică Spania e pe ultimul loc la casele de pariuri. Totuși, în ce lume piesa Islandei e mai bună?!

***

Moldova: Încă o ținută de cabaret și 4 dansatori. Ce original... Ea e foarte simpatică. Iar piesa e cât se poate de forgettable.

***

Germania: Ăsta va deveni un clasic al Eurovisionului. Pentru momente din astea ne uităm cu toții, recunoașteți! Aș vrea să văd, totuși, profilul celor care au votat în selecția națională din Germania ;) 

***

Finlanda: Mai știți când Finlanda a șocat Europa cu Lordi? O intrare altfel atunci, o intrare altfel acum. Îmi amintește de Linkin Park. Genul de piesă pentru care aș vota.

***

Bulgaria: Alăturare mai ciudată ca Finlanda cu Bulgaria nu se putea... Fata asta are tristeți a la Lana del Rey. Un cântecel simpatic, dar nu prea e de Eurovision.

***

Lituania: Right Said Fred called and said... I'm too sexy :) Dance psihedelic. Dansatorii întăresc ideea de mișto. În sensul de 'la mișto' :) Nici măcar nu-s printre cei mai slabi.

***

Ucraina: Poate-ți place, poate nu, dar nu poți ignora piesa Ucrainei. Dacă vine ploaia, e din cauza paparudelor lor.

***

Franța: Piesa asta e ce a fost Amar pelos dois în anul ei. Cam așa îmi închipui că s-ar fi prezentat Edith Piaf dacă vremea ei ar fi fost acum. Minus scăpările de voce. Una dintre intrările mele favorite. Se preconizează o clasare în top 3.

***

Azerbaijan: Fata asta zice de Mata Hari și Cleopatra. Cică a câștigat selecția națională anul trecut cu piesa Cleopatra. Deci are continuitate în creație ;) Pare verișoara fetei din Cipru. Și-or fi plătit același coregraf fără să știe? Doar că are mai multe influențe etno. Și mai multă coerență. Pariuri la ordinea în finală pentru astea două țări?

***

Norvegia: Dacă nu te uiți ce ai pe ecran, ai zice că e un boys band din anii 90. Un Caught In The Act, de exemplu. Dar spectacolul e când te uiți la ecran. Boy George și-a pus aripi de înger și ochelari de soare. Și e ținut în lanțuri de patru drăcușori înaripați și ei. El diablo își mai face o apariție în seara asta :D. Nu e de ici de colo, căci băiatul ăsta a compus Sweet but Psycho. Și a cântat bine. Deci, dacă-l căutați cu răbdare, îl veți mai găsi pe Google.

***

Olanda: Mi-a apărut pe wall pe Facebook azi You will no broko me și nu știam de unde să-l apuc. Deci băiatul care reprezintă Olanda a strecurat în piesă niște cuvinte din limba lui maternă din Surinam. Mister rezolvat. Muzical vorbind, pare frate cu fata din Rusia. Așa, cam de mijlocul clasamentului.

***

Italia: O trupă rock. Trupă de trupă. Inclusiv cu o fată în componență. Și un solist carismatic. Noroc că noi pe aici înțelegem italiană. În rest, poate fi un handicap. Favoriți la casele de pariuri și înțeleg de ce. I-aș vota. Concurența Finlandei. 

***

Suedia: E a doua oară când văd intrarea asta. Voce bună, melodie OK, dar acum, după astea două piese rock și după piesa Franței, nu mă mai impresionează. Nu m-am prins de pronumele artistului; probabil e gender fluid - genul de diversitate pentru care iubim Eurovisionul.

***

San Marino: Piesa asta pare de undeva din Balcani. Sau din Orient. Deci: San Marino, cu o piesă de import (și artiștii par de import), e în finală, iar noi nu suntem... 12 puncte de la Serbia și Azerbaijan;)

***

Pariurile mele (în ordinea preferințelor): Finlanda, Franța, Italia, Serbia, Malta. Mențiuni speciale: Suedia, Portugalia. 

Constat că Roxen și piesa ei nu s-ar fi calificat nici dacă ar fi fost în cealaltă semifinală.

***

Să vedem lecția de geopolitică muzicală.

***

Au scurtat momentul turului televiziunilor și aflăm doar cele 12 puncte. prin transmisiune directă.. Cât de tare e să fii prezentator de televiziune și te pregătești o lună pentru o intervenție de 30 de secunde (sau de 10 secunde): Bună seara din ... Cele 12 puncte merg către ... 

***

Prima rundă - punctele juriului de specialitate.

Israel dă 12 puncte Elveției. Elvețianul e marcat de moment și se întreabă WTF?! 12 puncte de așteptat de la Albania, dată fiind comunitatea albaneză din țara cantoanelor.

San Marino 12 puncte de la Polonia. Stranger things...

***

Multe puncte pentru Elveția. Și cam neașteptat. Franța e în grafic.

***

Islanda, 12 puncte de la Austria. De gustibus...

***

12 puncte de la UK pentru Franța. Va fi o zi rece în iad :)

***

12 puncte de la Italia către Lituania. Uimire mai ales pentru artiști. Nu mai bine erau pentru Elveția?

***

10 puncte de la românii din Grecia pentru Moldova.

***

12 puncte de la Moldova către Bulgaria. Huh?

***

A, și reciproca. 12 puncte pentru Moldova de la Bulgaria. Huh? Ăsta-i ceva blat? te putea fi, că doar experții lor s-or fi vorbit...

***

Belgia a dat 12 puncte Elveției și 0 puncte Franței. Așa arată haterii. Cum te urăsc ăia de-o limbă nu te urăște nimeni.

***

Eu am zis că anul ăsta e rock sau francez. Văd că mai ales francez.

***

Băieții ăia din Italia nu și-au adus un sfetăr de acasă? Stă unul în costmul de scenă, adică la bustul gol, în camera verde, așteptând rezultatele... Atenție la șale.

***

România dă 12 puncte Maltei, prin vocea Cătălinei Ponor (sic!).

***

Rusia dă 12 puncte Moldovei. Slabă consolare, după câte i-a luat...

***

UK-ul reușește deosebita performanță de a nu obține niciun punct. Greu de egalat.

***

Acum să trecem la vox populi, vox Dei. Nu are cum să rămână Elveția pe primul loc. Nu are cum. Look at me doubling down :D

***

Punctele publicului se dau de la ultima clasată către prima.

Perfomanța UK-ului continuă. Zero puncte și de la public... Omul s-a consolat cu o bere.

Zero puncte de la public și pentru Germania. Meritat.

Nu pot să cred! Zero puncte și pentru Spania.

Și Olanda la fel. Cât de tare!!!

Pffff, Norvegia ia 60 de puncte. Cred că le înghețaseră aripile de emoție.

Serbia, mai bine clasată de public decât de juriu.

***

Patricia Kass de Belgia a luat 3 puncte. Ouch.

***

 218 puncte pentru Finlanda, 'cause they rock!!! Lider interimar.

***

267 de puncte pentru Ucraina. Wow! Noul lider.

***

Doar 27 de puncte pentru Portugalia. This guy is no Salvado Sobral.

Bulgaria, un mare flop de 30 de puncte, cum era de așteptat.

Islanda, 180 de puncte. În fine.

Acum devine interesant.

***

318 puncte pentru Italia. Nou lider, detașat. 524 de puncte în total!!!

***

Malta avea nevoie de 317 puncte. A luat 47. Ouch! Nu era un concurent serios pentru top 3.

***

Punctajul Franței e decisiv. Nu cred că Elveția ia mult.

***

251 de puncte pentru Franța. La mustață. Locul 2. Eu pariez pe Italia.

***

De unde 258 de puncte pentru Elveția? N-are cum.

***

160 de puncte pentru Elveția.

Victorie ITALIAAAAA! Foarte mișto! (Au luat 10 puncte și de la publicul din România și au fost cu 25 de puncte în fața Franței).

Top 3: Italia, Franța, Elveția.

Islanda - locul 4?! Error.

Ucraina - pe 5. Finlanda - pe 6. Malta - pe 7.

***

Câte ceva despre câștigători într-un articol aici.



Niciun comentariu: