duminică, 9 ianuarie 2022

Malaga, Ronda, Marbella

În ciuda pandemiei, anul 2021 a fost unul încărcat în materie de călătorii pentru noi. Ieșirea nr. 4 în afara țării a fost în zona Malaga. Când prinzi prețuri de 100 de lei pe sens pentru Spania - îți.iei.bilet.fără.discuție.

*

Málaga, capitala Coastei Soarelui, e în Andalucia, un loc pe care l-am pus pe listă cândva demult în trecut - acum vreo 15 ani, când Sebi a primit într-un proiect internațional un tricou pe care scria "Junta de Andalucia"... ei, a venit și timpul... Era în a treia săptămână a lui octombrie, anno Domini 2021...un foarte bun mod de a-ți lua adio de la vară...

Am aterizat seara, la 21:30 și am luat ușor autobuzul care te duce în centru (plata la șofer). Am remarcat de la început infrastructura, în special bulevardele largi. Cazarea ne-am luat-o exact în centrul istoric, deci într-o primă plimbare am văzut Teatrul Roman, Catedrala, muzeul Picasso (căci este orașul de baștină al lui Picasso), străduțele șic și multele restaurante și terase pline ochi de turiști. Câteva observații: [Citește mai mult]

- Catedrala e minunată, dar... neterminată. De secole, vizitatorii care vin aici (de exemplu, mai multe regine ale Angliei) tot întrebau: "Dar n-ați vrea voi să terminați și celălalt turn?". Și ni se răspunde "Mai lăsați-ne în pace, că eram în construcție când a venit Napoleon peste noi, și de atunci nu ne-am mai găsit cheful". Deci, dacă simțiți nevoia de simetrie... nu vă uitați în sus. Asta e o schiță, să vă faceți o impresie:

Catedrala Malaga

Oricum, cu greu veți găsi un loc mai frumos decât piața catedralei, unde veți putea sta la un desert, o cină, o cafea etc. Urcați și în turn, dacă e deschis.

- Nu mai văzusem de mult asta, dar Malaga e un oraș în care cerșetoria e acceptată. Și veți găsi suficienți cerșetori, inclusiv din aceia care își cară un animal de companie după ei... instrument? suflețel salvat? cine știe?

În rest, Malaga are și alte atracții. Vă recomand:

- să vă plimbați pe plajă până ieșiți din localitate

- să mergeți în port

- să vizitați fortăreața (Alcazaba)

- să mâncați supa lor rece tradițională

Iată câteva imagini din protofoliul propriu:

Plaja Malagueta, Malaga

Malaga, Spania

Malaga, Spania

Malaga, Spania

Malaga e genul de oraș în care aș locui, dar, ca turist, probabil n-o să vrei să stai tot timpul doar în oraș. Deci, ce-i de văzut primprejur? Băiatul de la hotel a fost șocat că nu mergem la Granada. I-am zis că data viitoare, căci ne propusesem să mergem la Ronda și la Marbella.

"La Ronda... hai să zic că înțeleg. Dar la Marbella?! De ce să mergeți? Nu-i nimic acolo", ne-a spus.

"Am văzut noi niște filmulețe drăguțe și am hotarât să mergem măcar ca să vedem unde obișnuia să se antreneze naționala noastră de fotbal", i-am zis, iar el ne-a lăsat în pace, convins că facem o greșeală.

Prin urmare, oprirea următoare - Ronda. Un oraș pe care l-am descoperit pe Facebook, cu niște panorame aeriene incredibile, cum ar fi asta.



Am luat autobuzul (un bilet e circa 12 EUR) și, o oră jumătate mai târziu, eram în Ronda.



Spoiler: dacă nu te duci cu drona după tine, Ronda trăită nu e la fel de spectaculoasă precum Ronda din fotografie. Totuși, e un orășel extrem de agreabil. Ce e de făcut:

- o plimbare de sus, de la podul mare, până în vale, ieșind dintre zidurile cetății

- să te pierzi pe străduțe

- să vizitezi arena. E a doua cea mai veche arenă pentru coride din Spania (după Sevilla) și una dintre cele mai mare. Poate ar fi important de menționat un fapt la care orașul a fost primul: creșterea unei rase speciale de cai (din 1485)... 

- să te gândești că Hemingway se plimba pe străduțele alea și urmărea luptele cu tauri pe acea arenă... De altfel, Ronda e orașul pe care Hemingway îl recomanda pentru luna de miere... A, și Orson Welles era îndrăgostit de Ronda; prin urmare, cenușa lui a fost îngropată aici. Revenind la arenă, aici și-a filmat Madonna videoclipul de la "Take a Bow".

- să pozezi Puente Nuevo din afara cetății, dar și să faci poze de pe el

- ca oriunde în Spania, să mănânci bine

Arena de coride, Ronda

Podul nou, Ronda

Ronda, Spania

Ronda, Spania


Ronda, Spania

După vreo 36 de ore, am lăsat Ronda în urmă și am luat autobuzul spre Marbella. Mărturisesc că drumul mi-a dat senzația de living la vida loca... serpentine, autocar, 90 de km pe oră și nevoia de a respira și a aprecia pământul sub picioare la final.

Prinși între așteptările din filmulețele vizionate (și, da, plecasem cu impresia că Marbella "e doar o stațiune la mare") și dramaticul "acolo nu e nimic", am descoperit la fața locului o destinație de vis. Mi-au plăcut o grămadă de lucruri în Marbella: evident, plaja, dar și extraordinarul centru vechi (care e o Medina arăbească ridicată la rang de perlă arhitecturală) și parcul cu statuile lui Dali (vreo 10). Cu siguranță un loc în care vreau să revin. Probabil că nu e degeaba cea mai scumpă stațiune din zonă, cu vile începând de la 2 milioane de euro...
Marbella, Spania

Sculpturi Dali, Marbella, Spania

Sculpturi Dali, Marbella, Spania

Marbella, Spania




Old Town, Marbella, Spania

Old Town, Marbella, Spania

Old Town, Marbella, Spania
Nu ratați, deci, plimbările pe străduțe în centrul vechi și faceți un popas sau două sau trei în Piața Portocalilor, pentru o sangria, un churros (un pic altfel), o masă bună etc...

*
Cam astea au fost impresiile din city break-ul de 4 zile în zona Andalucia. Unul pe care îl închei cu "Va urma", pentru că deja avem alte bilete luate spre Malaga pentru februarie, ocazie cu care ne vom îndrepta spre est...

*
Din acest an, voi recomanda hotelurile la care am stat și care mi-au plăcut, prin sistemul de marketing affiliate. Dacă vă faceți rezervare pornind de la aceste link-uri, e posibil să primesc un mic comision (care nu crește prețul rezervării). Așadar:

- Hotelul din Malaga - un apartament în centru. Locație excelentă. Mobilier OK. Confortul va depinde de vecini, ca de obicei. Aș reveni aici.
- Hotelul din Ronda - 3 stele, mobilier clasic, locație excelentă.
- Hotelul din Marbella - nu am cuvinte să spun cât de mult mi-a tihnit această cazare. E în orașul vechi, totul pare nou, are un stil bine definit în camere (asiatic), băile sunt renovate și par imense, iar proprietarul a fost foarte drăguț cu noi când i-am zis că avem avionul seara (ne-a zis ceva de genul: "păstrați camera și fuguța la plajă!").

Niciun comentariu: