sâmbătă, 26 mai 2012

Eurovision live comments

Sunt fan Eurovision, după cum am mai afirmat-o şi e al 3-lea an când comentez live concursul. Gânduri de început: melodia de anul trecut a fost forgettable (totuşi, am auzit-o şi am recunoscut-o în Janis Caffe - cred că merit un premiu pentru asta), dar se pare ca azerii aveau 10 milioane de euro de dat pentru a construi o sală; România ar trebui să fie în top 10 - cu tot izul ei de manea (sau poate datorită acestuia), "Zaleilah" e contagioasă.


1. UK - wow! nenea ăla care a copilărit cu Elvis şi Johnny Cash, celebru pentru perciuni şi numele-i care e o probă de dicţie în sine. Deci am început solemn, cu un imn.


2. Ungaria. În primul rând, încă mă obişnuiesc cu ideea că Ungaria e în final pentru al doilea an consecutiv! În al doilea rând, nu am comentarii negative. De urmărit piesa în comparaţie cu restul (da, îmi place să fiu surprinsă şi nu prea ascult piesele înainte). Cea mai bună prezenţă a lor de până acum.


3. Albania. Bjork de Albania, cântând într-o limbă la fel de ininteligibilă şi îmbrăcată la fel de şui! De păr nu mai zic nimic. Cineva să-i dea "ceai"-ul ăla pe care îl cerea pe refren. Sau noi trebuia să ne întrebăm "Ce-ai, fată?". Voce bună, în orice caz. Aş reasculta şi piesa.


4. Lituania. Vaaai, cât de penibil! Bandană cu paiete peste ochi, timp de un minut!!! Chiar nu găsea un mod mai subtil de a sugera că dragostea e oarbă? Mai trebuia doar să scrie cu paietele "Love is blind. Vote 04". Iar în partea a doua omul dansează ca Michael? Hai, mă!

5. Bosnia i Herzegovina. Rămâne!

6. Rusia. Încă un candidat la titlul de cel mai penibil moment. Astea parcă ar fi cele mai afoane fete de la Căpâlna, generaţia 1940. Asta cu "come on and dance" e expirată, cu toţii ştim "Alors on danse". Iar bunicuţe pe scenă au mai fost - ba chiar au bătut şi doba în casa mare. Cine ar reasculta chestia asta şi în ce context?

7.  Islanda. Numai buni de coloană sonoră pentru "Dracula" sau "Twilight". Bridge-ul de vioară a fost superb. În rest, teatral, dar nu rău.

8. Cipru. Vai, ce bine arată Rona Hartner în ultima vreme! Dar nu ştiam că reprezintă Ciprul. Şi parcă a fost sub ton şi în vreo două locuri - total pe lângă. În rest, uşor de reţinut, şi ar putea fi hit internaţional; probabil că vor bubui discotecile. E genul de melodie scrisă pentru Inna. Mare potenţial!

9. Franţa. O ador pe Anggun! "La neige au Sahara"/"Snow over Sahara"!!! Cu genele ei asiatice, pare că a descoperit fântâna tinereţii. Îmi place şi piesa şi cred că merge bine pentru radio. Câteva note false, totuşi. Gimnaştii nu mi-au plăcut.

10. Italia. Love at first sight! Îmi place cel mai mult până acum. Noua Amy Winehouse ar trebui să-şi îmbunătăţească pronunţia în engleză, dar ce mai, piesa e excelentă!

11. Estonia. Asta-i piesa Monicăi Anghel şi gata! Estonia, mulţumim pentru Făt-Frumos (în alte cuvinte, categoria "bunoc", dar ăsta e un alt post - coming soon)!

12. Norvegia. Au venit cu un piţiponc. Are sânge oriental - se vede şi se aude. Piesa în sine nu e rea, dar chiar nu e genul meu şi pariez că nu câştigă.

13. Azerbaijan. Ivanka Trump asta a început într-o tonalitate greşită, zic eu. Dar piesa e ok, chiar frumoasă. Totuşi, anul ăsta mizez pe o piesă mai ritmată de atât.

14. România. Trăiască cimpoiul şi fata în combinezon! Cel mai interesant spectacol scenic de până acum. Păcat că ea nu are o voce genială şi păcat că nu a avut backing vocals. Varianta de studio sună mult mai bine... Dar suntem acolo sus, încep să cred că în primii 7.

15. Danemarca. Refrenul e copiat din Seal. Dar, fată, dacă vrei să fii Taylor Swift, ruşinică pentru tatuaj şi hainele ridicole!

16. Grecia. Sună bine, iar reţeta Elena Paparizou e una bună. Ritmuri disco, acorduri greceşti tipice, moment de dans şi o fată frumoasă. Top 10. Pentru mine în top 3 de până acum. Dacă câştigă, vor refuza premiul, pentru că nu sunt bani de organizare.

17. Suedia. Piesa asta ori e copiată, ori genială, pentru că mi se pare că o ştiu dintotdeauna şi nu-mi explic cum. O fată care umple scena singură, cu mişcări de yoga meets kung fu, fără să fie ridicolă. Şi pentru că are origini marocane, îmi place şi mai mult. Poate trimit un SMS.

18. Turcia. Slab de tot. Pe alocuri parcă erau babele din Rusia. Pe alocuri se învârteau ca Mandinga. Şi nu mi-e clar: dansatorii vroiau să fie marinari sau lilieci?

19. Spania. Bună de coloană sonoră. Cuvinte simple, să le înţeleg şi eu. Asta mi-a plăcut. Dar ce-i cu atâta înverşunare, că s-a făcut roşie până la final? Nici nu-şi doresc să câştige, că nici ei nu au bani de organizare. Voce bună de tot.

20. Germania. Şi piesa asta o ştiu, deşi n-am mai auzit-o până acum. Perfectă pentru radio. Băiatul ăsta nu are nu ştiu ce voce, dar pare genul celor care câştigă X Factori, Magastar şi altele similare. Un fel de Cătălin Josan. Deci agreabil.

21. Malta. Insipid. Fata a cântat pe lângă. Singura salvare pentru piesă e să fie preluată într-o competiţie sportivă. "E, e, e, e, e, e, e! Tonight's the night!"...

22. Macedonia. Remarcabil cum cineva poate fi, în acelaşi timp, şi Iris şi Felicia Filip. Compoziţie interesantă. Poate lua puncte de la juriu.

23. Irlanda. Beavis şi Butthead s-au întors! Nici măcat nu pot să dea din cap sincron. "Highschool musical" face furori în Irlanda sau de ce îi tot trimit pe puberii ăştia jenanţi? Unde eşti tu, Johnny Logan, ca punând mâna pe ei...?

24. Serbia. Pune o vioară în melodie şi ai o piesă interesantă. Pune încă una, plus un pian şi ai puncte asigurate, cel puţin de la juriu. Începutul îmi aminteşte de un câştigător din anii '90 - Norvegia, cu piesa Nocturna. Finalul seamănă cu finalul piesei de la Apprentice. Cred că vor fi în top 5.

25. Ucraina. Schimbare de schemă mentală. Nu e blondă cu ochi albaştri, ci e mulatră. Piesa e un plagiat ordinar. "When love is oveeeeeer, yeah-y-yeah". Nu merge nici de imn de Euro, cum tot zic ăştia. Poate pentru brandul de ţară - "be my guest".

26. Moldova. Îmi place cum Moldova trimite piese care integrează mereu influenţele populare româneşti. Piesa asta a avut  şi influenţe lăutăreşti, şi ruseşti. Fetele alea 3 din spatele lui (pe cele din backing le scutesc) au marcat doza obişnuită de ridicol fără de care Moldova nu apare pe scenă la Eurovision. Vom uita cu totul această piesă, dar mulţumim pentru cele 12 puncte. Şi vouă, cu plăcere!

***

Topul meu pentru primele 10 locuri e Suedia, Italia, Serbia, Grecia, România, Cipru, Germania, Bosnia, Azerbaijan, Franţa.

***

Niciun punct după 6 voturi? Nu arată bine deloc!
Sunt mulţumită de votul românilor şi maghiarilor din România.
Sunt uimită de punctele primite de Moldova, dar mă bucur frăţeşte.
Mulţumim, Belgia (cred că ştiu 5 persoane care au votat)!
Bine că ritmul oriental a prins la azeri...
Am învăţat că în San Marino sunt moldoveni, nu şi români. Şi că în Franţa şi în Anglia românii dorm pe o ureche. Deci ne punem speranţa în ţările cu iz oriental-balcanic.
N-am înţeles ce legătură are Albania cu San Marino şi Elveţia - oare e afinitatea pentru ciudat?
Ce era cu prezentatoarea din Suedia - vor să-şi ruineze brandul de ţară? Am înţeles şi de ce Ciprul a luat 12 puncte de la Suedia: toţi tinerii lor îşi fac vacanţele în Ayia Napa.
Românii din Italia - oameni serioşi. La fel şi cei din Israel. Şi din Irlanda.
Nu mă mai joc cu vecinii bulgari, sârbi şi mai ales, unguri.
Când există câte o piesă atât de bună precum cea a Suediei, păleşte şi geopolitica. Piesa e minunată. Probabil un record la câte puncte s-au primit vreodată. Şi au şi resurse pentru organizare.
Locul 12 pentru România e acceptabil, deşi sub aşteptări. Rusia şi Turcia nu aveau ce să caute aşa de sus. Dar se pare că merită să rişti - vezi Rusia, Albania, Macedonia. 

Un comentariu:

Anonim spunea...

:) imi place comentariul pt UK, ma face sa zambesc