sâmbătă, 18 mai 2019

Eurovision 2019 Tel Aviv

E din nou cea mai fericită perioadă a anului... vine finala Eurovisionului! Fără România, al doilea an consecutiv. Dacă piesa noastră de anul trecut aș fi sperat că face mai mare brânză, în piesa lui Esther Peony nu-mi puneam nicio speranță. Esther e o fată frumoasă și talentată și chiar n-a fost vina ei că a câștigat selecția națională. Pur și simplu i s-a întâmplat. Publicul din România n-a plăcut-o, dar au plăcut-o 6 personaje (de fapt, 5, căci Emelie de Forrest, fostă câștigătoare a Eurovision, a pus-o pe ultimele locuri, la fel ca publicul), iar TVR a considerat că voturile spectatorilor nu merită pondere mai mare de 1/7. Bravo, TVR! S-a văzut valoarea juriului internațional. Să-i mai chemați!

Lăsând ironia la o parte, trebuie să fii idiot să iei puterea publicului (50%, așa cum era în alți ani) și s-o dai în mâna a 6 oameni tocmai în ceea ce privește Eurovisionul, adică un concurs nebun și vesel, al maselor, al ciudaților, al oamenilor de toate felurile din Europa (și din Australia, mai recent). România a făcut a doua cea mai mare gafă netrimițând-o pe Laura Bretan. Prima a fost că n-am trimis Biondo, din cauza patriotismului juriului de la acea vreme.

Ia să ascultăm cele două piese care nu au avut ocazia să câștige Eurovisionul pentru România, pentru că au rămas acasă.

2008, Biondo - Shine
2019. Laura Bretan - Dear FatherSă ne pregătim de show, așadar, cu țările care contează.

***

Că tot vorbim de cine n-a câștigat, nu pot să cred că asta a ieșit pe locul 2:și asta a câștigat...***

Oh, îmi era dor de Dana International! Cel mai bun cântec al Israelului în acest concurs.

***

Prezentatorii ăștia sunt 3 scoși din reviste și prietenul lor tocilar.

***

Malta: Îmi amintește de Lena din Germania. Cântecul e stricat de refren, deși e promițător pe strofă. Bridge-ul e fain, dar cam atât. Să subliniez ideea: referenul pare scris de altcineva și lipit acolo în ultimul moment.

***
Albania: Piesa se numește Return to your land (interesant titlu pentru un concurs în Israel). Fiind în albaneză, nu pot decât să judec vocalul și non-verbalul. O fi ceva de dor și jale. Cum ar fi să punem noi pe muzică Legenda Meșterului Manole sau Baltagul. Refrenul e ceva cu ioi și vai.

***
Cehia: Băieții aștia din Cehia sunt îmbrăcați în bluze uni roșu, galben și negru, dar nu sunt din Belgia, nici din Germania. Nu, steagul din Malawi nu e nici el așa. Cântă despre o fată lângă care locuiau, care a plecat și s-a întors, dar relația s-a răcit. Cum ar fi, who the fuck is Alice, varianta X Factor.

***
Germania: Nu știu ce dracu' cântă astea, dar au un vers care sună a tentativă de omor eșuată: I tried to keep you under, but you kept breathing. Ceva rivalitate între surori. Dar se împacă. Pare un duo format la show-urile de talente.

***

Rusia: Dacă a doua participare îmbrăcat în alb i-a adus succesul lui Dima Bilan, aici nu știu ce să zic. Pare o imitație de Dima, dar fără tot șarmul lui. Scenagrafie cu ploaie și tunete a avut și Esther, dar n-a ieșit bine. Pare o piesă potrivită pentru punctul culminant al unui film în care James Bond e rus.

***

Danemarca: Fata e campioană la patinaj. Piesă ce amintește de Lemon Tree, dacă ar fi cântat-o Lily Allen. Show demn de anii '90. Suficient de prost încât să devină cult. Lumea din sală cânta refrenul. A, plus o imitație de Todomondo, că refrenul e cântat în mai multe limbi. Pentru mine, e un mister cum piesa asta a întrecut piesa României în semifinală.

***

San Marino: Un fel de Leonard Cohen de San Marino. Dacă Leonard Cohen ar fi avut un range mult mai redus. Și dacă s-ar fi îmbrăcat în costum alb slim fit la 50 de ani și ar fi cântat refrenul foarte sofisticat: sing na na na. Cam penibil pentru vârsta lui.

***

Macedonia de Nord: Oho, chemați Poliția Modei! Doamneee!!! A sunat 1982 și-și vrea rochia de banchet înapoi! Dar: vocea e bună și mesajul e frumos. Empowerment. În capul meu e un mix între Spune-mi și Rise like a phoenix.

***

Suedia: O piesă bună. Bine că a început concursul! Seamănă cu alte piese trimise de Suedia. În ultimii ani rețeta lor a fost: băiat singur+piesă pop. Acuma, sincer, unii de anii trecuți erau ca din Neckermann. La băiatul ăsta admir strategia: dacă vrei să nu pari grăsuț, te înconjuri de niște big mammas. OK, am înțeles, e alergător de viteză, deci nu e grăsuț, ci masiv.

***

Slovenia: Tipa asta trebuie să primească un rol în următorul Star Wars. În rol de alien melancolic. Cântecul sună a cântec de copii. Băiatul ăla numai se uita la ea și nu zicea nimic??? A, oare când erați mici și vedeați vreo mortăciune, ziceați "Pui, pui, pui, părul tău să-mbătrânească și al meu să-ntinerească?". Mno, cam așa se zice în slovenă chestia asta.

***
Cipru: Așa ceva?! E fix continuarea cântecului de anul trecut. Jur că pare același compozitor. Și îi zice Replay. A sunat Madonna și l-a trimis pe Gautier să zică să dai costumul de la Human Nature înapoi. Mie mi s-a părut că nu a fost prea confortabilă așa de dezbrăcată. Plus că nu are dansul în sânge ca fata de anul trecut. Dar mi-a plăcut piesa.

***
Olanda: Marele favorit. 45%. Cota 1.7. Nu sunt chiar așa de impresionată. În Olanda e doar pe locul 7 piesa în topurile de radio. Da, un băiat cu un pian va suna întotdeauna special. E un pic de Cry me a river pe acolo. Poate nu e chiar de câștigător de Eurovision...dar, mno, să vedem cine se pune contra curentului.

***
Grecia: Ce voce specială! Nu știi dacă falsează sau dacă atinge note care îți sunt necunoscute. La un moment dat a făcut ca o pasăre?? Cred că piesa putea fi pusă în valoare cu un alt fel de coregrafie.

***
Israel: Asta nu e fix piesa Suediei, la ritmul piesei Olandei? Dacă vă plac piesele lente, puteți vota cu asta. Un moment regulamentar. Top 10.

***
Norway: Când hobbiții beau și sunt veseli. Și aud chemarea spiritului din cer. Și văd lumini. Și fac incantații de amerindieni, Mno, astea-s piesele de Eurovision. Printre favoriți.

***
Marea Britanie: Cred că e piesa mea preferată de până acum. Doar că băiatului i-a scăpat vocea pe alocuri. A fost frumos și și-a trăit visul.

***
Islanda: Piesa asta e o tortură medievală. Ăsta era și scopul, nu? "Ura va stăpâni lumea". Sinistru rău. Aș putea să jur că mâna aia era întinsă în manieră hitleristă. Vorba tipului de la BBC: probabil că islandezii răsuflă ușurați că ăștia-s plecați din țară pentru o vreme.

***
Estonia: Tipul mișto, piesa destul de OK. În stilul Heroes, care a câștigat Eurovisionul.

***

Belarus: Să facă bine toții fanii Ariana, Selena, etc. din generația mai mică de 18 ani s-o voteze. Aș asculta piesa asta la radio. Și ar merita și o rutină de zumba.

***
Azerbaijan: Parcă ar cânta băiatul ăla cu Undressed. Incantanțiile etno nu știu dacă își aveau rostul. Dar, oricum, ăsta e un băiat care cântă bine. O piesă pe care am ținut-o minte din semifinală.

***
Franța: Eu votez cu Franța. Singurul motiv pentru care nu ar câștiga piesa asta e că mult din ea e în franceză. Mesaj de toleranță. Ritm foarte bun. Show care a ilustrat perfect mesajul. Un artist special.

***
Italia: Să mai vină o dată Poliția Vestimentară și să-i dea banii ăia. Nu știu de ce e printre favoriți.

***
Serbia: Miss Eurovision asta are și cei mai buni plămâni. O regină de gheață și câteva cuvinte de dragoste pe care le înțeleg în sârbă. Mie mi-a plăcut mult.

***
Elveția: Genul de piesă pe care vreau să dansez mâine. Extra bonus dacă câștigă Eurovisionul. Top 3 la casele de pariuri și top 3 și la mine.

***
Australia: Nu știu cum să zic, dar ar fi un pic ciudat să se țină Eurovisionul în Australia, nu? În altă ordine de idei, Laura Bretan i-ar fi fost o concurență interesantă. Piesa asta e un amalgam neinspirat: Ze-hihihihihi-ro gravi-hihihi-ty. Picioroange, vrăjitoare care zboară în spațiu, operă. Whaaaaat? Nebunie curată.

***
Spania: Hey, hey, merengue! Reprezentativ pentru muzica latino. Maxim punem de-o zumba, nimic mai mult.

*******

Momentul predicțiilor: Olanda sau Elveția. Doamne feri' de-o Australie :)

Preferințe personale: Franța, Elveția, Suedia, UK, Olanda, Serbia.

***

Dintre toate personajele de la Eurovision, Conchita Wurst mă depășește... Sper să-mi pot scoate de pe retină interpretarea asta a Heroes.

***

Ohhhh, foarte tare, Mans canta Fire/Fuego! Iar Eleni trebuia invitată, pentru că... adevărata câștigătoare. Mda, costumele fetelor din Cipru anul ăsta... pare că au avut la dispoziție 20 cm de folie alimentară și niște sclipici.

***

Domniță din Cipru, ți-am zis că s-a enervat Madonna? După telefon, a venit și în persoană după ținuta aia!

***
Asta zic casele de pariuri:


***

Da, era timpul să vină Madonna la Eurovision!!!

***
Mno, sună destul de fals. Dar hai să zicem că la 60 de ani nu poate fi prea ușor...

***

Gal Gadot!!! Big like!

***

E amuzant să-i auzi pe comentatorii TVR minunându-se că Italia a primit 12 puncte de la San Marino. Pe bune??? Nu e clară explicația?

***

Oare UK-ul nu ia niciun punct din cauza Brexit-ului?

***

Macedonia e o surpriză în acest moment. Lider la juriu la jumătatea votării.

***
Publicul a huiduit că Ciprul a votat politic - cu Grecia.

***

Dintre cei mai șui prezentatori: suedezul era îmbrăcat în pijama, islandezul era în trening, grecul a cântat la chitară, danezul arăta ca un viking tuns cu cuțitul, finlandezul era într-un trening chinezesc cu dragoni, elvețienii erau doi, fără motiv.

***

Votul la juriu a pus doar 2 puncte distanță între Suedia și Macedonia. Olanda și ea pe acolo, la 5 puncte. Cel mai strâns de când îmi amintesc.

***

Publicul a apreciat mai mult San Marino decât UK - haha!

Germania - 0 puncte. Ouch!

Publicul pune Norvegia temporar pe locul 1! De la coada, în top!

***

Acum e-acum. Top 8. Cehia - doar 7 puncte! Rusia multe peste 200.

***
Macedonia - doar 58 puncte de la public. Nicio surpriză.

***
Olanda sau Suedia??????
***

Suedia are nevoie de 253 de puncte de la public...

***
... și au primit doar 93 de puncte. WOW. Dezamăgire.

***
Casele de pariuri au avut dreptate. Un câștigător OK. Cât de palpitant a fost votul!!! Ultima victorie a Olandei a fost în 1975. Au primit inclusiv 12  puncte din România.

Locul 2 Italia. Apoi Rusia, Elveția, Norvegia, Suedia. Deci casele de pariuri sunt așa și așa la acuratețe.

***
Bucurați-vă de muzică!

Niciun comentariu: